Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Многи не очекују да се у овим пићима налази кофеин

Кофеин је одличан начин да се развеселите и побољшате перформансе све док не почнете да га користите у већ им количинама него што би требало.
Фото: Pexels/Nao Triponey

Вишак кофеина у телу негативно утиче на здравље срца, јетре и бубрега, значајно погоршава стање коже и, парадоксално, изазива хронични умор. Да бисте контролисали количину кофеина који улази у ваш организам, није довољно ограничити количину кафе и чаја које пијете, јер се супстанца понекад крије у најнеочекиванијим производима.

Кафа без кофеина

Чини се да смо сада открили превару века, али да, такозвана кафа без кофеина заправо садржи кофеин. Чињеница је да је немогуће потпуно уклонити супстанцу из зрна кафе. Наравно, кофеина у таквом пићу биће много мање него у обичној кафи, али немојте се заваравати. На пример три кафе без кофеина се рачунају као један еспресо, па је најбоље да је замените биљним чајевима.

Какао

Какао зрна, као и зрна кафе, природно садрже кофеин, али, наравно, у мањим количинама. Међутим, чак и ова мала концентрација супстанце је довољна да останете будни до средине ноћи ако одлучите да попијете шољу врућег какаоа пре спавања. Ово није критично, а какао је сам по себи прилично користан, само ако га често пијете – смањите количину кафе. Исто важи и за чоколаду, а што више какаа садржи, то је више кофеина. Дакле, ако сте заменили млечну чоколаду тамном чоколадом, имајте то на уму.

Слатка газирана пића

Садржај велике количине кофеина у Кока Коли дуго није тајна, али из неког разлога заборављамо на друге врсте слатке соде. Једна конзерва популарних газираних пића као што су Sprite и Fanta садрже до 23 мг кофеина, према студији Consumer Reporte.

Doručak za dugovečnost će i vas oduševiti

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке