Почетна > Свет
Свет

ЕК пооштрила мере за сузбијање трговине људима у ЕУ

Европска комисија је данас предложила нове пооштрене мере за сузбијање трговине људима.
трговине
Фото: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Сваке године преко 7.000 људи су жртве трговине људима у ЕУ а стварни број жртава је вероватно знатно већи јер многе жртве остају неоткривене, изјавила је комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон на конференцији за штампу у Бриселу.

Годишњи трошкови трговине људима у ЕУ достижу 2,7 милијарди евра.

„Углавном се тргује у сексуалне сврхе, али трговина у циљу радне експлоатације је у порасту. И ово је заиста проблем Европске уније због тога што су већина жртава грађани Уније. Огромна већина деце жртава ове трговине су такође европски грађани. Жртве ове трговине су често жртве трговине у њиховој земљи. Овај криминал је страшан и веома профитабилан“, изјавила је Јохансон.

Према подацима Комисије, грађани ЕУ чине више од половине жртава ове трговине (53 одсто), жене и девојке представљају 63 одсто жртава, а скоро свака четврта жртва (23%) је дете.

Од њих, 51 одсто су жртве сексуалне експлоатације, 28 одсто радне експлоатације и 11 одсто других врста експлоатације.

Огромна већина жртава сексуалне експлоатације, 87 одсто, су жене, а у радној експлоатацији забележен је пораст код мушкараца и већина жртава, 66 одсто, су мушкарци. Сектори високог ризика су пољопривреда, грађевинарство, шумарство, прерада хране, услуге чишћења, домаћинство.

Кад је у питању 11 одсто осталих врста експлоатација, утврђено је да жртве често морају да просјаче или су натеране на присилни криминал, затим је у питању вађење органа, принуда на брак или незаконито усвајање деце.

Током 2019 и 2020. године, преко 15.000 особа је осумњичено за кривична дела трговине људима, али само 6.000 је процесуирано, а 3.000 осуђено.

Нови предлог правила Европске комисије омогућава повећану безбедност и правну сигурност за све у ЕУ и појачану заштиту за жртве као и јаче санкције компанијама за кривична дела трговине људима, стоји у предлогу Комисије земљама чланицама.

Тако на пример, присилни брак и незаконито усвајање експлицитно су додати као облици експлоатације које би државе чланице требало да криминализују, предложила је Европска комисија.

Комисија сматра да је потребно увести „обавезне санкције за правна лица која одговарају за кривична дела трговине људима“, као и да то „обухвата привремено или трајно затварање установа у којима се догодило кривично дело трговине људима“.

Извршно тело Уније такође истиче да свесно коришћење услуга жртава трафикинга треба да постане кривично дело.

Комисија такође предлаже земљама чланицама да појачају њихове „националне механизме да би се побољшала рана идентификација жртава и упућивање на подршку и помоћ, истовремено стварајући основу за европски механизам за упућивање“.

Комисија сматра да је потребан бољи одговор кривичног права на онлајн регрутовања, рекламирања и експлоатације жртава трговине људима, а од користи би било и прикупљање података о трафикингу широм ЕУ како би се осигурала адекватна превенција, откривање и побољшање праћења на нивоу ЕУ.

Предлог Комисије сада треба да проуче Европски парламент и земље чланице а након његовог усвајања, државе чланице ће морати да пренесу нова правила у своје национално законодавство и да их примене.

8 od 27 zemalja EU bez mera za uštedu energije

Преузмите андроид апликацију.