Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Potpuno drugačiji mafini sa tajnim sastojkom

Recept za jednostavne mafine sa tajnim sastojkom, karamelizovanim kokicama, koji ove naizgled obične kolačiće podiže na novi, kreativan nivo.
Foto: Pixabay/congerdesign
Sastojci:

Za karamel

  • 200 grama šećera
  • 4 kašike vode
  • 1,5 decilitra slatke pavlake
  • 40 grama putera
  • pola kašičice soli

Za karamelizovane kokice

  • pola kesice kokica
  • 150 g šećera
  • 0,7 dcl vode
  • 15 g putera
  • pola kašičice sode

Za mafine

  • 2 jaja pola šolje (2 dl šolje)
  • šećera pola šolje ulja
  • 1 šolja mleka jedna i po šolje običnog brašna
  • pola šolje kakao praha
  • 1 prašak za pecivo

Za kremu

  • 250 grama maskarpon sira
  • 3-4 kašike karamele
  • 1 decilitra slatke pavlake
Priprema:

Pripremite karamel

Zagrejte šećer i vodu bez mešanja. Povremeno protresite posudu. Kada se šećer otopi i dobije zlatnu boju, polako sipajte slatku pavlaku i zagrevajte uz mešanje. Dodajte puter i so. Rastopite i ohladite.

Stavite kokice u mikrotalasnu pećnicu i pecite tri minuta

Pripremite pleh sa pek papirom. Šećer preliti vodom i kuvati do zlatne boje. Povremeno protresite činiju, na kraju dodajte puter. Uklonite sa vatre i polako dodajte sodu bikarbonu. Promešati, preliti preko kokica i dobro promešati. Stavite kokice na pek papir i raširite ih. Ohladiti.

Pripremite mafine

Pomešajte suve sastojke. Umutiti ulje, mleko i jaja i sipati u suvu smesu i nastaviti da mutimo mikserom. Smesu sipajte u kalupe za mafine (stavite papirne korpice) i pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Pripremite kremu

Kombinujte sve sastojke i mešajte mikserom. Napravite malu rupu u hladnim mafinima i sipajte u njega karamel. Kesicom za ukrašavanje stavite kremu na mafine i ukrasite ih karamelizovanim kokicama.

Prijatno!

Kako da provedete praznike bez stresa?

Preuzmite android aplikaciju.