Почетна > Свет
Свет

Џенет Јелен: Инфлација у САД ће бити много нижа до краја 2023. године

Америчка министарка финансија Џенет Јелен предвиђа значајно смањење инфлације у САД у 2023, осим у случају неког неочекиваног шока.
јелен
Фото: Танјуг/Made Nagi/Pool Photo via AP

„Мислим да ћете до краја следеће године видети много нижу инфлацију ако не буде… неког неочекиваног шока“, рекла је Јеленова у интервјуу за тв станицу CBS објављеном у недељу, преноси Ројтерс.

На питање колика је вероватноћа да САД уђу у рецесију због повећања камата, она је одговорила: „Постоји ризик од рецесије. Али, то свакако није, по мом мишљењу, нешто што је нужно за смањење инфлације“.

Изјава Јеленове долази неколико дана уочи седнице Федералних резерви (ФЕД) на којој се очекује да ће америчка централна банка успорити агресивно подизање каматних стопа које спроводи ове године.

Председник ФЕД-а Џером Пауел је наговестио мање повећање референтне стопе, у износу од пола процентног поена на распон од 4,25-4,5 посто, након четири повећања за 75 базних поена у 2022.

Јеленова је рекла да економски раст САД-а знатно успорава, да инфлација попушта и да се нада да ће тржиште рада остати здраво.

Додала је да се нада да ће скок инфлације који је виђен ове године бити кратког века, те да је америчка влада научила „многе лекције“ о потреби да сузбије раст цена који није виђен још од 1970-их.

Трошкови бродског транспорта су попустили и дуга кашњења у испоруци робе су се смањила, а „знатно су ниже“ и цене бензина на пумпама. „Мислим да ћемо у наредној години видети значајно смањење инфлације“, закључила је Џенет Јелен.

Zelenski i Bajden usaglasili stavove pred sastanak G7

Преузмите андроид апликацију.