Почетна > Свет
Свет

Зеленски и Бајден усагласили ставове пред састанак Г7

Украјински председник Володимир Зеленски разговарао је са председником САД Џозефом Бајденом након што је истог дана имао разговоре са лидерима Турске и Француске, Реџепом Тајипом Ердоганом и Емануелом Макроном.
Фото: Танјуг/AP Photo/Evan Vucci

„Стално радимо са партнерима“, рекао је Зеленски у ноћном видео обраћању, наводећи да очекује неке „важне резултате“ следеће недеље након низа међународних састанака који ће се бавити ситуацијом у Украјини, преноси Ројтерс.

„Састанак Г7 ће се одржати данас и Украјина ће учествовати, а управо смо усагласили наше ставове са САД“, саопштио је украјински председник после разговора са Бајденом.

Зеленски је навео да је са председником САД разговарао о потреби Украјине за ефикасним системима противваздушне одбране за заштиту становништва.

Бајден је Зеленском рекао да Вашингтон даје приоритет напорима за јачање украјинске противваздушне одбране кроз помоћ коју може да понуди, према саопштењу Беле куће, преноси Ројтерс.

Раније је Зеленски изјавио да је са француским председником Макроном одржао „веома садржајан“ разговор о „одбрани, енергетици, економији, дипломатији“ који је трајао више од једног сата, као и да је водио „веома конкретне“ разговоре са турским председником Ердоганом о обезбеђивању украјинског извоза житарица, наводи британска агенција.

Borelj: Pomažući Ukrajini, EU iscrpela svoje vojne zalihe

Преузмите андроид апликацију.