Бели лук је једна од најздравијих намирница, али ове групе људи треба да га избегавају.
Садржи око 400 активних састојака, а богат је витаминима и минералима као што су аденозин, алицин, аминокиселине, биљна влакна, биљне масти, витамин А, витамин Б1 и Б2, витамин Ц, гвожђе, ензими, етерична уља, јод, калијум , калцијум селен, сумпор и фосфор.
Али, упркос свим лековитим својствима ове групе људи, не би требало да га конзумирају:
Пацијенти пре операције
Ако ћете у блиској будућности на операцију, препоручује се да не конзумирате бели лук најмање две недеље раније, јер би то продужило крварење.
Људи са ниским крвним притиском
Ова чудесна намирница снижава крвни притисак, а ако патите од ниског притиска, конзумацијом можете себи нанети више штете него користи.
Људи који имају проблема са јетром
Иако бели лук има антибактеријска и антивирусна својства и може да убије бактерије и вирусе, не треба га користити за спречавање вируса хепатитиса. Наиме, нека једињења белог лука могу изазвати стимулацију у желуцу и цревима, што може инхибирати лучење дигестивног сока у дигестивном тракту. Тако утиче на варење хране и погоршава многе симптоме хепатитиса, као што је мучнина.
Људи који пате од очних болести
Пацијенти који пате од очних болести, посебно они лошег здравља, такође треба да избегавају бели лук. Традиционална кинеска медицина промовише да редовно конзумирање белог лука у великим количинама током дужег временског периода може да оштети очи и јетру, али и да изазове губитак памћења, тинитус и друге здравствене проблеме.
Kako da uživate u omiljenoj zimskoj hrani, a da se ne ugojite?
Преузмите андроид апликацију.