Шта кажете за праву домаћу питу од јабука која неодољиво мирише на цимет и која вас позива на дружење уз омиљени топли напитак?
Хрскаво тесто, сочне јабуке, цимет и добро загрејана рерна су главни адути за фину и ароматичну питу од јабука коју можете да печете током целе године.
Одлично ће се слагати уз чај или поподневну кафу, а кришку можете почастити и ако пазите на унос слатких грицкалица и посластица, јер је много „безопасније“ од крем торти и торти.
Састојци за питу од јабука:
За тесто:
- 200 грама глатког пшеничног брашна
- 100 грама оштрог пшеничног брашна
- 250 грама путера
- 100 грама шећера
- 1 прашак за пециво
- 1 јаје
- 1-2 кашике павлаке прстохват соли мало рендане лимунове коре
За пуњење:
- 7-8 већих киселих јабука
- 100 грама шећера
- 1 кашичица цимета
- 1 ванилин шећер
- 50 грама сувог грожђа (+ три кашике рума за намакање)
- шака сецканих ораха
Припрема:
Јабуке ољуштите и нарендајте на крупније ренде или исецкајте на ситне коцкице. У широку посуду ставите коцку путера, додајте јабуке, шећер и ванилин шећер, цимет, па лагано динстајте јабуке док не омекшају и течност не испари. Охладити и умешати сецкане орахе и натопљено суво грожђе. У чинију просејати обе врсте брашна, додати со, шећер, прашак за пециво, путер нарезан на коцкице, рендану кору од пола лимуна, једно јаје и павлаку и умесити глатко тесто. Замесити тесто на побрашњеној површини и поделити на два дела. Први део развуците на плех за печење. Плех премазати путером, посути брашном и ставити у њега разваљано тесто. Избоцкајте тесто виљушком. На исти начин развуците и други део теста. У разваљано тесто додајте фил од јабука и поравнајте га кашиком. Преко фила ставите други део разваљаног теста и избоцкајте га виљушком. Ставите у загрејану рерну на 200 степени и пеците 30 минута. Извадите из рерне и оставите питу да се потпуно охлади, па поспите шећером у праху, исеците на коцкице и послужите.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.