Дошао је период слава и празника, када човек може да се посвети домаћинству и свему ономе што је унутар њега више него обично.
Ретко када ћете радним данима као породица сести свакодневно да заједно ручате или вечерате. А која домаћица или домаћин поред свих послова размишља о уређењу стола?
Међутим, у посебним данима, када дође време за праву, породичну идилу свако пожели да се потруди, па и када је уређење столова у питању.
Свечано постављен сто укључује неколико делова: столњак, подметаче за тањире (уколико сте за ову варијанту), тањире, чиније за супу, тањире за салату, тањире за хлеб, салвете, виљушке за салату, виљушке за јело, ножеве, кашике за супу, кашике за десерт, чаше за воду, чаше за црвено вино и чаше за бело вино.
Јеловник за овакве прилике је доста шири од оног уобичајеног, тако да ће самим тим захтевати и више посуђа. Све то посуђе треба организовати како не би сто изгледао претрпан, са превише елемената на њему.
Пред сваким гостом треба да се налази доњи, велики, плитки тањир из ког се не једе, већ се на њему послужи онај који је сервиран из кога ће се јести.
Виљушка за јело, салату и велика виљушка за главно јело налазе се са леве стране тањира. Кашика и нож налазе се са десне стране тањира.
Изнад тањира, запамтите, налази се кашичица или мала виљушка која је намењена за десерт.
Са горње десне стране, изнад тањира, налазе се чаше за воду, вино. Са леве стране сервира се чинијица за салату и мали тањир за хлеб.
Зашто чиније и овали треба да буду исте боје?
Овали и чиније се износе на сто тек када сви гости седну. Требало би да буду исте боје из простог разлога јер ће се тако једино успоставити хармонија међу осталим шареним стварима на столу од јела и пића.
Преузмите андроид апликацију.