Почетна > Свет
Свет

Данас састанак лидера старе-нове већине у Скупштини Црне Горе

Лидери странака старе-нове већине у црногорском парламенту разговараће данас о могућностима за формирање нове владе, избору судија Уставног суда и иницијативи за покретање поступка за утврђивање да ли је председник државе Мило Ђукановић прекршио Устав, пишу подгоричке Вијести.
скупштина црне горе
Фото: Танјуг/AP Photo/Risto Bozovic

Посланици странака победница на изборима одржаним августа 2020. јуче су поднели Скупштини иновирани Предлог за покретање поступка за утврђивање да ли је Ђукановић повредио Устав одбијањем да њиховог кандидата Миодрага Лекића предложи за мандатаре.

Предлог су поднеле: Демократски фронт, Демократе-Демос, ГП УРА-ЦИВИС, Социјалистичка народна партија.

Да ли је председник повредио Устав процењује Уставни суд, који тренутно нема кворум за рад, јер је од укупно седам судија, четворо је отишло у пензију.

Истовремено, председница парламента Данијела Ђуровић позвала је да се у петак настави парламентарни дијалог о изласку Црне Горе из кризе.

“Јасно је да су нефункционалан Уставни суд, статус владе којој је 19. августа ове године изгласано неповерење у парламенту, те отворена дебата око уставности појединих законских решења и поступака, питања која се морају што пре решавати како би држава наставила даљи напредак и на унутрашњем и на међународном плану”, навела је Ђуровић у јучерашњем позиву.

Навела је и да очекује да ће се овог пута позиву одазвати председници свих политичких субјеката.

Прошли састанак напустили су лидери ДФ-а, због недоласка председника ДПС и државе Мила Ђукановића.

Данас конститутивна седница Председништва БиХ

Преузмите андроид апликацију.