Црвено, зелено грожђе чини укусну грицкалицу у било које доба. Са својим слатким укусом и сочним месом ове мале округле посластице у основи су слаткиши природе.
Ушушкани у пилећу салату, уметнички навучени на дрвену даску или као поподневна ужина од целокупне хране, додаће боју и хранљиве састојке вашој исхрани уз минималну муку.
Заједно са обилним антиоксидантима и мало влакана, унутар сваке сочне земаљске кугле налази се по један хранљиви састојак: витамин К.
У порцији сировог стоног грожђа од 1 шоље можете пронаћи 22 микрограма овог микрохрањивог састојка, који садржи око 24 одсто препорученог додатка за исхрану „RDA“ за жене и 18 одсто за мушкарце.
За већину људи је узимање пуно витамина К врло добра ствар.
Недостатак витамина К може довести до повећаних модрица или прекомерног крварења када вас пореже, јер у вашем систему нема довољно да помогне вашој крви да се згруша.
Али једна група људи ће можда морати да пази колико тачно хранљивих састојака добија из грожђа.
Људи који узимају лекове да се крв не згрушава морају да воде рачуна о витамину К.
Ако сте на разређивачу крви, нема потребе за паником – или чак нужно уклањањем грожђа из ваше исхране.
Препоручује се употреба графикона хране са високим, умереним и ниским садржајем витамина К како бисте дневно узимали приближно исту количину из сваке групе.
Ако грожђе редовно улази у вашу исхрану, сјајно! Само запамтите да је доследност у исхрани кључна.