Медитеранску исхрану одликује велика количина поврћа – то значи да се у готово сваком вашем јелу треба пронаћи неки плод поврћа као што су парадајз, кељ, броколи, спанаћ, шаргарепа, краставци, лук.
Воће би такође требало често конзумирати, као и рибу и маслиново уље. Слаткиши, црвена меса и газирана пића се избегавају у великом кругу.
Свеже воће као што су банане, смокве, датуље, грожђе, диње и друго имају благотоворно дејство за организам.
Докторка Дорис Деј с њујоршког Универзитета Лангоне Медицал Центер објаснила је зашто је медитеранска исхрана најбоља за заштиту од сунца.
„Једна од најздравијих на свету, ова исхрана заправо ће ти осигурати младалачки сјај коже, довољну влажност без потребе за узимањем додатних суплемената“, рекла је докторка.
Она је истакла да овакав начин исхране има виештруку корист за здравље, али и лепоту и елестичност коже: „Храна заступљена у медитеранској исхрани садржи антиоксидансе, садржи витамине, минерале и фитонутријенте и може надокнадити штетне учинке УВ зрачења тиме што повећава природну обрану ваше коже“.
„На лето према јесени имамо парадајз, шипак, тиквице које су невероватне за кожу. Садрже читав низ антиоксиданса, до витамина Ц до витамина А, калија, магнезијума. Сви су то битни за кожу’“, рекла је докторка Деј.
Докторка је нагласила да конзумирање хране богате антиоксидансима није замена за свакодневно ношење креме за сунчања и преједање малинама не може заштити кожу од негативних последица изложености УВ зрачења.