Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Све благодети чаја од брезе: Зашто је савезник у достизању виткости

Од сувих листова и пупољака брезе кува се чај који је богат витаминима Ц и Е, калцијумом, каротином, танином, сапонином, бетулабином…
Фото: Pexels/Maria Tyutina

Можда сте навикли да виђате дрвореде бреза у парковима и на шеталиштима, а да вам никада није пало на памет да пролазите поред једне од најблагодетнијих биљака.

Четрдесет врста двећа из породице Betulaceae, од којих су у Србији најраспрострањеније обична или бела бреза, као и маљава бреза, користе се још од 16. века за ублажавање симптома многих болести, поготово оних у вези са уринарним трактом. Делови биљке брезе који могу да помогну у олакшавању многих симптома су листови, пупољци, ресе и кора.

Сматра се да је лишће најбоље брати у пролеће и сушити на тамном и прозрачном месту, док се кора скупља у пролеће и јесен. Пупољци који су богати етеричним уљем и млади листови брезе могу чак и да се додају куваним јелима и салатама. Од унутрашњег дела коре добија се брашно од ког се меси хлеб и праве каше. Такође, бреза се додаје многим козметичким препаратима и користи се у фитотерапији.

Савезник добре линије

Од сувих листова и пупољака брезе кува се чај који је богат витаминима Ц и Е, калцијумом, каротином, танином, сапонином, бетулабином. Његово конзумирање се препоручује код проблема као што су вишак течности у организму, јер може да поспеши излучивање урина и утиче на бактеријске инфекције уринарног тракта.

Верује се да бреза чисти, јача и подмлађује организам и да може да помогне при одстрањивању киселина из организма. Такође се сматра корисном као помоћ при лечењу грипа и прехладе.

Препоручује се као помоћ при курама мршављења и уклањања целулита, а неки га користе и за ублажавање менструалних тегоба.

Чај може да се користи и за спољну употребу. Утрљавањем у кожу главе, може да помогне у спречавању стварања перути и опадању косе, а самтра се да умивање чајем може да побољша тен и лечи кожне болести.

Ко не треба да га пије

Људи који имају проблема са срцем или бубрезима не би смели да пију чај од лишћа брезе. Такође се не препоручује трудицама, дојиљама и особама које су алергичне на аспирин. Дневно не би требало конзумирати више од три шоље чаја.

Нажалост, неки људи имају алергију на полен брезе. Угрожени су они који већ имају развијену оралну алергију на другу храну, као што су шаргарепа, пелин, целер, лешник, кикирики, соја, јабуке или неке зачине,

Betulaceae

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке