Почетна > Свет
Свет

Ђуровић позвала парламентарне партије на договор

Председница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић позвала је председнике парламентарних партија на састанак у среду, ради превазилажења политичке и друштвене кризе у држави.
Фото: PrtSc/RTCG/YouTube

Ђуровић је истакла да је највише брину питања именовања у правосуђу, питања угрожене безбедности, а сматра да на том састанку треба разговарати и о Закону о председнику.

„Имајући у виду да се држава налази у политичкој кризи, сматрала сам неопходним да поново отворим политички дијалог у ком ће учествовати сви председници парламентарних партија“, казала је Ђуровић.

Посебно је, како каже, брине „да смо у овом изазовном тренутку понашањем и поступањем свих политичких субјеката дошли у ситуацију где је доведена у питању и безбедност у Црној Гори“.

„Сматрам да то изузетно великим проблемом, и сматрам обавезом свих политичких субјеката да нађемо начина да се договоримо око врло важних питања које оптетећују наше друштво. Самом чињеницом да немамо функционалан Уставни суд локални избори одржани у 14 општина још су у фази чекања и постоје проблеми око проглашења резултата и функционалности локалних самоуправа“, навела је Ђуровић.

Нагласила је да је у питању једна од најважнијих институција у држави и да је пред њом више од 3.700 уставних жалби.

Ђуровић истиче да чињеницом да немамо Уставни суд не постоји адекватна институционална инстанца која ће дати одговоре на преиспитивање поступака и законских решења.

„Управо је то разлог зашто сам поново апеловала да седнемо и покушамо да нађемо решење и компромис у изазовном тренутку“, навела је Ђуровић.

Истакла је да је „крајњи тренутак да заједно седнемо и да нађемо решење да изађемо из ове ситуације“.

Ђуровић је казала да је информисана путем медија о предлогу Председништва ДПС-а да се одустане од измена Закона о председнику и да се процес избора судија Уставног суда врати на почетак, те да би питање Закона о председнику требало да буде тема дијалога.

„Што се тиче враћања поступка о избору судија на почетак, то је немогуће“, истакла је Ðуровић, пренео је портал РТЦГ.

Broj zaraženih kovidom u Kini ponovo skočio

Преузмите андроид апликацију.