Дуго се указује на то да шећер има штетне ефекте, али треба размотрити супротно мишљење.
Потпуно избацивање природно присутне супстанце у нашој исхрани такође може бити опасно, каже француски лекар Џими Мухамед.
Овај макронутријент је неопходан да би мозак добро функционисао. Док се апели да се одлучимо за здравију храну и искључимо бели шећер и даље множе, Мухамед упозорава да није добро у потпуности одустати од производа богатих овим угљеним хидратима.
У моди је дијета без шећера уз паролу: Детоксикација тела од шећера. Али у овом тешком периоду то не саветујем – наводи специјалиста.
Шећер неопходан за мозак
Разлог да се шећер поштеди прогона је тај што је он неопходан за правилно функционисање нашег тела. Даје енергију ћелијама, посебно оним у мозгу, што представља два одсто наше тежине, али захтева 25 одсто укупне потрошње енергије, додао је доктор.
Алтернатива су заслађивачи
Мухамед је такође рекао да ако покушавате да елиминишете бели шећер, смеђи шећер и сирупе попут агаве који су штетни и чију потрошњу свакако треба да ограничите може се створити „осећај фрустрације“.
С тим у вези, препоручио је цимет као алтернативу.
Цимет има слатку ноту, али нема шећер, што смањује импулс да се посегне за заслађивачем – рекао је специјалиста. Осим тога, помаже вам да добро спавате.
Шећер у умереним количинама
Иако није опасно када се умерено конзумира, вишак шећера и других заслађивача може изазвати зависност јер активира производњу допамина и прави зачарани круг у нашем мозгу, рекао је Мухамед. Поред тога, неопходно је знати разлику између добрих и лоших шећера. На пример, алкохол може да проузрокује пробавне проблеме ако се конзумира превише, рекао је лекар. А извор квалитетних шећера је воће и поврће.