Почетна > Бизнис
Бизнис

Повратком Русије пале цене пшенице на берзи

Цене пшенице на терминском трговању пале су на берзи у Чикагу, а тренд се пренео и у Европу пошто је Русија саопштила да наставља учешће у житном споразуму.
Фото: Pixabay/picjumbo_com

Русија је претходно, током викенда, објавила да обуставља учешће у том споразуму што је изазвало скок цена услед страховања да ће глобална понуда хране бити угрожена.

Цена пшенице на Чикашкој берзи, на најктивнијем трговању за месец унапред, пала је за 6,0 посто на 8,47 долара по бушелу (27,2 кг) до 11:00 часова по средњоевропском времену, прекинувши дводневни раст који је уследио након објаве Русије о повлачењу из споразума, преноси Ројтерс.

Овај тренд је пратила и цена кукуруза која се спустила за 2,3 процента на 6,81 долара по бушелу (25,4 кг), док је цена соје опала за 1,0 одсто на 14,33 долара по бушелу.

Прочитајте више:

Русија одушевила Америку

Пшеница је такође појефтинила у Европи, где је референтна цена за децембарске испоруке пала за 4,0 процента на 343,50 евра по тони, неутралишући губитке забележене раније ове недеље.

Русија је саопштила да ће обновити учешће у споразуму о житном коридору уз посредовање УН, само четири дана након што је суспендовала своју улогу у том споразуму уз образложење да због напада дроном на њену флоту не може да гарантује безбедан пролаз цивилним бродовима преко Црног море.

Преокрет је уследио након телефонског разговора између руског председника Владимира Путина и турског председника Тајипа Ердогана у уторак и разговора између министара одбране две земље.

У Европи су такође пале цене уљане репице коју 27-члани блок увози у великим количинама из Украјине. Наставак извоза доноси велико олакшање произвођачима биодизела и сточне хране.

Колебљиво кретање долара након повећања камате ФЕД-а

Преузмите андроид апликацију.