Почетна > Свет
Свет

Победа левице на изборима у Данској

Социјалдемократе предвођене актуелном данском премијерком Мете Фредериксен освојили су највише гласова на парламентарним изборима одржаним у тој земљи.
Фото: Танјуг/AP Photo/Sergei Grits

Фредериксен је тако добила мандат за формирање нове владу, упркос критикама због централизације власти и контровезне политике коју је водила током пандемије коронавируса, преноси Ројтерс.

„Хвала свим Данцима који су нам указали поверење својим гласовима, то је огромна част. Иако су многи сумњали у нас“, рекла је ноћас Фредериксен.

У изузетно неизвесној пост изборној ноцћи поновна победа левичарског блока, предвођеног Социјалдемократама, није била сигурна до раних јутарњих цашова.

У новом сазиву парламента Социјалдемократе ће бити најбројније јер су према прелиминарним резултатима освојили 27,5 одсто гласова.

Лево оријентисани блок партија имаће 87 посланика у парламенту који броји 179 места, што би им уз очекивану подршку посланика са Фарских острва и Гренланда, који често бирају левичарске кандидате, дало већину у скупштини.

Влада левице долази на изненађење многих, упркос предвиђањима аналитичара, који су раније најављивали да ни лево ни десно оријентисане партије неће моћи да самостално формирају владу.

Фредериксен је уочи избора, седам месеци пре краја свог четворогодишњег мандата, рекла да жели широку владу са странкама са обе стране политичког спектра.

Социјално либерална странка левог центра критиковала је њену владу због доношења одлуке 2020. године да се убије целокупна популација куна у Данској, на врхунцу пандемије корона вируса, донете како би се спречило евентуално ширење мутације вируса ковида-19.

Елиминација куна је довела до оставке једног министра, а Фредериксенова је била суочена са ултиматумом – одржавање нових избори или гласање о поверењу.

Прајс: Не очекујемо контакте са руском делегацијом на Г20

 

Преузмите андроид апликацију.