Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Бобаљке

Руси и Словаци су их пренели нама, а многи Срби ван Војводине нису ни чули за ово феноменално тесто са маком и шећером. Прави се врло једноставно, а за онога ко не зна шта су бобаљке изненадиће их њихов невероватан укус.
Фото: Pixabay/JaksaPhoto
Састојци:
  • 500 грама брашна
  • 20 грама свежег квасца
  • 2 децилитра воде
  • 1 кашичица шећера
  • 1 кашичица соли
  • 200 грама млевеног мака
  • 150 грама шећера
Припрема:

У воду ставити квасац и кашичицу шећера и пустити да надође. Кад је квасац надошао додати брашно и кашичицу соли па замесити мекано тесто. Оставити тесто на топлом. Када одстоји и када се дигне тесто поделити на шест делова. Сваки део растањити прстима на округао штапић, отприлике 30 центиметра а потом исећи на 2 центиметра и од тога правити рукама мале лопте. Оставити мало у плеху да надође, а затим ставити у рерну на 220 степени и пећи око 20 минута да добро порумене.

Кад је тесто добро поруменело извадити га и ставити у цедку и врло кратко гс прелити врелом водом. Добро оцедити,а затим прелити са мало уља. Ставити у чинију тесто, додати мак, шећер. Бобаљке су готове.

Пријатно!

Večita dilema karbonara sa pavlakom za kuvanje ili bez?

Преузмите андроид апликацију.