Веганизам или веганство, све је популарније и у нашим крајевима, а због специфичности начина одређивања шта је „на менију“ вегана, све више намирница нестаје са тог списка.
Веганизам се од свог зачећа ослања на етику и морал као „кичму“ свог деловања. Не само да нећете јести месо, што подразумева да је животиња убијена, већ нећете јести ни мед, који настаје често вештачки форсираним радом пчела који резултује њиховом смрћу.
Када кажемо форсираним, мислимо на то да у природном окружењу, својим природним животом и деловањем, пчеле не би могле да произведу ни приближне количине меда које су човеку потребне за комерцијалну употребу.
Многи не знају, али слична ситуација је и са авокадом.
Како би поља авокада била опрашена, природна популација пчела није довољна. То значи да одгајивачи авокада морају да „увозе“ и настањују пчеле где су им њихове „услуге“ неопходне.
Та пракса је у САД присутна за многе друге културе, па је тако часопис „Scientific American“ својим истраживањем дошао до податка да би без селидбе пчела САД остале без трећине својих усева.
Зашто пчеле испаштају?
Форсирање пчела да узимају полен и нектар са великих површина исте културе одузима им бенефите разноврсне исхране коју иначе имају. У питању је сезонска исхрана, па пчеле у оваквом режиму трпе периоде тешке глади, који се смењују периодима вишка хране, наводи „Scientific American“ у свом истраживању.
Такође, спајање пчела са различитих подручја на истом месту може довести до развоја разних болести и нагле смрти великог броја пчела.
Исти часопис проценио је да је само у 2013. години у Калифорнији на овај начин злоупотребљено између 30 и 80 милиона пчела.
Оваква „индустријска“ употреба пчела баца велику сенку на воћарство и повртарство и потенцијално може променити перспективу веганизма.
Осим авокада, ова пракса честа је у узгајању бадема, али у великим индустријским воћњацима и повртњацима на исти начин опрашују се и јабуке, крушке, боровнице, вишње, бундеве, зелена салата, краставци, лубенице и слично.
Наравно, није свака од наведених намирница произведена злоупотребом пчела, али уколико сте веган и важна вам је етичност у исхрани, тешко је да заиста сазнате да ли је ваш авокадо проузроковао смрт стотине пчела.
На крају, остаје вам само морална дилема.
Да ли је довољно да као веган урадите свој максимум и избегнете опције за које сте сигурни да штете животињским врстама, као што је мед који је директан производ пчела, или је лицемерно јести авокадо који је индиректно убио можда исту количину пчела као производња меда?
Ако погледамо у зачетке веганизма, можемо пронаћи неке назнаке. Грчки математичар и филозоф Питагора, свима познат по својој теореми, према многима зачетник је веганске исхране. Он је веровао у „метемпсихозу“, тачније, да ваша душа након ваше смрти може поново оживети у телу свиње, пса, мачке, или пчеле, што би значило да као животиња можете искусити све окрутности човека. Из тог погледа, пчела, или душа човека у телу пчеле, не би правио разлику да ли је „убијен“ због меда, авокада, бадема или јабуке.
Зато је Питагора избегавао храну животињског порекла, а да ли „прави“ вегани данас треба да престану да једу авокадо, остаје на њима.
Danas je Svetski dan veganizma! Kako i gde da proslavite ovaj dan u Novom Sadu?
Преузмите андроид апликацију.