Господари нашим пијацама, а има благодети не зна им се број.
Пуне су тезге величанствене бундеве, а гастроенторолог др Војислав Перишић каже за ТВ Прва да свако треба да је једе.
„Она је жуте боје, значи да је пуна антиоксиданаса. Ова кора не пропушта пестицид, ако се бундева прска нећете никад наћи пестициде и прокарциногене у самој бундеви“, наводи он.
Пуна је витамина Ц и бета каротена.
Перишић препоручује да се бундева једе на било који начин. За дечицу печена бундева са капи меда, или дезертна пита која може да се грицка у току дана. Потаж од бундеве је такође незаобилазан оброк јесење трпезе.
Наводи да бундева не може да нам нашкоди, иако постоје људи који не апсорбују бета каротен из бундеве те се код њих може појавити жутило у беоњачама, али то је бенигно стање, напомиње доктор.
За семе бундеве каже је изузетна корисно због масних киселина, те да помаже у истеривању пантљичаре, помаже код увећане простате…
„Никако не скидати жуту кожуру са семена бундеве“, напомиње.
А шта је са соком од бундеве, и како се прави антиоксидантна бомба водњика, погледајте у видео-прилогу.
Преузмите андроид апликацију.