Početna > Biznis
Biznis

Jaz između plata u privatnom i državnom sektoru sve manji

Trenutna razlika između dva sektora javnog i privatnog nije onako velika koliko je bila do pre nekoliko godina, kaže Slobodan Cvejić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
Foto: Unsplash/emkal

Zaposleni u javnom sektoru ovog avgusta primili su platu koja je u proseku vredela 78.285 dinara.

Oko 4.000 dinara manje prosečno su zaradili svi ostali koji rade van javnog sektora (74.034 dinara), dok su preduzetnici, najnoviji su podaci Republičkog zavoda za statistiku, u avgustu na računu imali 38.983 dinara.

Jaz među platama čak postoji i među onima koji rade u javnom sektoru, pa se tako u državnim i lokalnim preduzećima plate razlikuju, i to za nešto više od 20.000 dinara.

Ta razlika u primanjima, a posebno kada je reč o preduzetnicima, može se, između ostalog, objasniti time što su preduzetnici često osobe sa nižim kvalifikacijama, smatra sociolog Slobodan Cvejić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

„Plate u privatnom sektoru su po pravilu niže samo u Srbiji i u nekim drugim državama sa takozvanim državnim kapitalizmom. Trenutna razlika između dva sektora i nije onako velika koliko je bila do pre nekoliko godina. Ipak, posebno nizak prosek kod preduzetnika je rezultat više činilaca: preduzetnici su obično jedna osoba i ne isplaćuju sebi plate nego jednostavno ubiru prihod. Drugo, često imaju nižu kvalifikaciju“ nabraja prof. Cvejić.

https://gradskeinfo.rs/danas-istice-rok-za-prijavu-za-program-moja-prva-plata-31-10-2022/

Preuzmite android aplikaciju.