Почетна > Свет
Свет

Бајден превремено гласао на изборима за Конгрес

Председник САД Џозеф Бајден, на половини свог мандата, превремено је гласао на међуизборима за Конгрес, који ће бити одржани 8. новембра.
Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Бајден је у суботу гласао у Вилмингтону, у савезној држави Делавер, а са њим је била и његова 18-годишња унука Натали, која је гласала први пут.

Анкете показују да би демократе могле да изгубе контролу над оба дома Конгреса, а незадовољство бирача због високе инфлације квари замах којем су се демократе надале у оштрој борби са републиканцима око права на абортус, пренео је Ројтерс.

Одзив бирача, обично далеко нижи на изборима на средини мандата председника САД него у години председничких избора, биће кључан услов у оним државама у којима је резултат неизвестан, а демократе позивају бираче да гласају и раније, навела је агенција.

„Демократија је дословно, а не фигуративно, на гласачком листићу ове године“, рекао је Бајден присталицама током прикупљања средстава Демократске странке у петак у Филаделфији.

Он је оценио ове изборе „најважнијим међуизборима у нашем животу“.

„Будимо јасни: ови избори нису референдум. То је избор. Избор између две увелико различите визије Америке“, рекао је Бајден, обећавши да ће озаконити одлуку Роу против Вејда, којом се легализује абортус, а коју је Врховни суд поништио у јуну, ако демократе успеју да повећају број својих представника у Сенату.

Bajden: Odluka Rusije da suspenduje sporazum sa Ukrajinom je nečuvena

 

Преузмите андроид апликацију.