Почетна > Бизнис
Бизнис

Долар ојачао према евру, фунти и јену

Амерички долар је ојачао данас према евру, британској фунти и јену, вођен проценама да ће Федералне резерве од децембра успорити агресивни темпо повећања кључне камате, иако се на тржиштима очекује да ће на седници следеће недеље стопа бити додатно подигнута за75 базних поена.
Фото: Pixabay/TBIT

Евро је склизнуо према долару за 0,2 посто на 0,9941 долара након пада од 1,0 посто претходног дана, пошто на тржиштима влада обазривост након, како наводи Ројтерс, млаких порука Европске централне банке после подизања њених каматних стопа за 75 базних поена.

Долар је ојачао и према фунти за 0,4 посто на 1,1516 долара.

Без обзира на данашње слабљење, евро је, захваљујући добицима почетком недеље, на путу да забележи други узастопни недељни раст према долару, а фунта трећи, што је најдужи низ недељних позитивних резултата фунте од фебруара.

Јен је ослабио данас у односу на долар пошто је Банка Јапана (БоЈ) остала при својој лабавој монетарној политици.

Долар је, према последњим подацима, порастао за 0,8 процената према јапанској валути на 147,43 јена, после саопштења БоЈ-а да камата на краткорочне кредите остаје на непромењеном нивоу од минус 0,1 одсто и да ће кретање приноса на 10-годишње државне обвезнице усмеравати ка нивоу од око нула посто, што се и очекивало.

„Не планирамо да подижемо каматне стопе нити да идемо у правцу напуштања лабаве монетарне политике у скорије време“, рекао је гувернер БОЈ-а Харухико Курода.

Он је такође навео да ће Јапан променити политику ако се приближи инфлацији од 2,0 одсто, додајући да ће тржишта о томе бити свакако обавештена.

Долар је напредовао данас и према швајцарском франку, аустралијском долару и норвешкој и шведској круни.

Privredi rast Francuske 0,2%, inflacija rekordna

Преузмите андроид апликацију.