Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли сте икада размишљали о овоме? Знате ли шта вам се дешава ако дишете на уста уместо на нос?

Многа деца која више воле да дишу на уста, касније добију криве зубе и неправилан загрижај.
Фото: Pexels/Oleksandr Pidvalnyi

Веровали или не, новорођенче не може да дише на уста. Међутим, након што напуни шест месеци, открива да заправо постоји други начин дисања. Иако дисање на уста функционише сасвим добро, дугорочно може бити много штетније за нас.

1. Ваше лице се мења

Ако дишете на уста, на крају ћете почети да примећујете да ваше лице мења структуру и расте унапред и надоле. То је уочљивије код деце јер њихова лица још увек расту. Док дишете на уста, вилица и образи постају све ужи. То, заузврат, изазива промену облика носа. Поред тога, можете развити уске ноздрве и горњу усну, као и напред отворен загриз.

2. Почињете да изгледате погурено

Ако дишете на уста, несвесно нагињете главу напред и рамена вам падају. Као резултат, стално сте у погнутом положају који се развија као начин да отворите дисајне путеве.

3. Ваши зуби пате

Дисање на уста негативно утиче на ваше зубе. Многа деца која више воле да дишу на уста, касније добију криве зубе и неправилан загрижај. Мењају се и држање усана и језика у мировању, а ортодонтски третман постаје компликован, посебно када је у питању ношење апаратића.

4. Теже спавате

Мање кисеоника и више угљен-диоксида улазе у ваше тело. Као резултат тога, већина ваших телесних система пати. Осим тога, већа је вероватноћа да ћете хркати и балавити, као и да патите од хроничне депривације кисеоника и апнеје у сну. Чак се препоручује да залепите уста ноћу, како бисте лакше дисали кроз нос.

„Već viđeno“ je fenomen ili problem s mozgom

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке