Почетна > Свет
Свет

Инспектори ИАЕА посетиће две нуклеарне локације у Украјини

Генерални директор Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси изјавио је да ће инспектори те агенције наредних дана посетити две нуклеарне локације у Украјини, а да је циљ откривање свих могиућих непријављених нуклеарних активности и материјала.
Фото: PrtSc/UN/YouTube

Гроси је навео да је ИАЕА упозната са тврдњама Русије о наводним активностима на две нуклеарне локације у Украјини и додао да је ИАЕА јуче добила писани захтев Украјине да пошаље тимове инспектора на те две локације, објављено је на сајту ИАЕА.

„ИАЕА је прегледала једну од ових локација пре месец дана и сви наши налази били су у складу са декларацијама о заштитним мерама Украјине“, рекао је Гроси.

Према речима Гросија, те две локације су под заштитом ИАЕА и редовно их посећују инспектори агенције.

Укринформ је претходно пренео да је министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба званично позвао ИАЕА да пошаље стручњаке у украјинска нуклеарна постројења да би оповргли руске тврдње о томе да се Кијев спрема да употреби „прљаву бомбу“.

Расправа Русије и Запада о „прљавој бомби“, конвенционалној бомби с нуклеарним материјалом, почела је у недељу, када је руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао да је Москва забринута да би Кијев могао да је употреби током рата.

Запад и Украјина су одбацили могућност да Кијев баци такву бомбу на украјинском тлу.

Medvedev: Rusija povećava proizvodnju svih tipova oružja

Преузмите андроид апликацију.