Почетна > Бизнис
Бизнис

Аустрија профитира од истока и Балкана

Привреда Аустрије профитира од већег привредног раста на истоку Европе и на Западном Балкану, оценио је директор Бечког економског института „WIIW” Марио Холцнер. „И поред тешке ситуација, раст БДП-а Аустрије не би требало да буде негативан, а разлог је што профитирамо од снажних економских односа са суседима на истоку и на Балкану, а тамо ће раст и поред рата и кризе, према актуелном стању, остати осетно већи него код нас”, истакао је Холцнер.
Фото: Pixabay/manekj

Према прогнози  Института, источни суседи и Балкан имаће идуће године раст већи од један одсто од аустријског, што помаже привреди Аустрије у суочавању са падом западне Европе.

Док је привреда профитирала ове године од доброг резултата у првој половини године, 2023. ће привредни раст свуда у Европи пасти много више него што је прогнозирано још током лета, а од тога би Аустрија била надпропорцијално погођена, наводи Холцнер.

„На једној страни Аустрија је погођена тиме што би најважнији трговински партнер Немачка наредних месеци могао пасти у рецесију. Поред тога све земље су посебно погођене претњом „гасног рата” Русије. Али раст БДП-а неће пасти у минус захваљујући томе што Аустрија и даље профитира од економских односа са суседима на истоку и Балкану”, навео је он.

Док је еврозона близу стагнације за нове чланице ЕУ у централној Европи се очекује раст од 1,4 одсто, што је више од један одсто него у Аустрији, указао је Холцнер. Посебно добре изгледе имају Хрватска за коју је прогноза раста идуће године од 2,5 одсто, затим Румунија 2,2 одсто, Словенија 1,9 одсто, а једино Мађарској прети рецесија, навео је Холцнер.

Srbijagas objavio spisak dužnika za gas u 2022. godini

Преузмите андроид апликацију.