Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Када користити дебитну картицу, а када кредитну?

Плаћање картицама је свакако брже и лакше од плаћања готовином, али да ли знате када користити дебитну картицу, а када кредитну?
Фото: Pixabay/Republica

Иако дебитне картице нуде заштиту од преваре и крађе, треба их користити опрезно јер су директно повезане са вашим банковним рачуном. Чувајте свој ПИН на сигурном и будите свесни свог окружења док сте на банкомату. Често проверавајте своје изводе и, ако их приметите, одмах пријавите сумњиву активност својој банци. Заштита од преваре са дебитном картицом умногоме зависи од тога колико брзо пријавите превару, а лопов би могао да испразни ваш банковни рачун и пре него што сазнате да су вам подаци или картица украдени.

Иако се често користе дебитне картице, у неким ситуацијама је боље користити кредитне картице.

У наставку објашњавамо када треба да користите коју картицу.

Дебитна картица

Користите дебитну картицу када желите да контролишете своју потрошњу. Можете га користити за свакодневну куповину, посебно ако не желите да трошите превише.

Препоручује се коришћење дебитних картица за свакодневне трошкове осим у ситуацијама високог ризика.

Лакше је пратити долазне и одлазне трошкове на дебитној картици, а ако нисте пажљиви, кредитна картица може да вас наведе да направите импулсивне куповине. Тако да можете брзо пасти у дугове. Третирајте своју дебитну картицу као готовину. Постоји још један случај када је боље користити дебитну картицу него кредитну: користите дебитну картицу за подизање готовине.

Кредитна картица

У три случаја је корисније користити кредитну картицу. Безбедније је користити кредитну картицу за куповину на мрежи, углавном зато да ваши приватни подаци нису свуда на интернету.

Користите кредитну картицу за сва понављајућа плаћања. На пример, за годишње или месечне претплате на услуге као што су Нетфликс, Амазон Приме или Спотифај, користите кредитну картицу. Обавезно проверите изводе своје кредитне картице да бисте сазнали које услуге претплате вам се наплаћују. Ово ће вас спречити да трошите новац на услуге које можда више не користите. Користите кредитну картицу у хитним случајевима, посебно у ситуацијама када имате неочекивани трошак и потребно вам је одређено време да га отплатите.

Mala istorija „QR“ koda

Преузмите андроид апликацију.