Почетна > Бизнис
Бизнис

Лидери ЕУ ће размотрити смањење цена енергије ове недеље

Лидери Европске уније који се састају ове недеље требало би да одобре најновије предлоге блока за смањење цена енергије, а очекује се да ће извршити притисак на Брисел да иде корак даље и ограничи цену гаса који се користи за производњу струје, према нацрту закључака за њихов састанак.
Фото: Unsplash/Guillaume Perigois
На самиту заказаном за 20. и 21. октобар, челници ЕУ ће разговарати о пакету предлога које је сачинила и у уторак објавила Европска комисија у покушају да се снизе високе цене енергије које распирују инфлацију и прете да гурну блок у рецесију, преноси Ројтерс.

У ревидираном нацрту закључака за самит наводи се да ће лидери ЕУ у великој мери подржати предлоге, међу којима су и планови за покретање алтернативне цене за течни природни гас (ТПГ) и почетак заједничке куповине гаса чланица Уније.

За сваки од предлога потребна је подршка претежне већине земаља ЕУ, односно подршка најмање 15 чланица које представљају најмање 65 посто становништва блока.

Предлози Комисије не укључују моментално ограничење цена гаса, које већина земаља ЕУ жели, али се наводи да би Брисел могао да припреми још један предлог о увођењу привременог ограничења цена на холандском гасном чворишту ТТФ под одређеним условима.

Чини се да су лидери ЕУ спремни да подрже ту идеју и затраже од Брисела да истражи „привремени динамички коридор цена“ за трговину гасом, према нацрту закључака.

Али, с обзиром на то да многе земље траже оштрије мере за ограничавање цена, од Комисије би могло да се тражи да „предложи привремени оквир ЕУ за лимитирање цене гаса који се користи за производњу електричне енергије до нивоа који доприноси снижењу цена струје“.

Та идеја, позната као „иберијски механизам“ који су Шпанија и Португалија већ увеле, није укључена у тренутне предлоге ЕУ.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је у уторак да Брисел још увек процењује ту идеју, укључујући и начин на који би она била финансирана.

Земље 27-чланог блока су подељене око иберијског механизма. Француска и још неке чланице подржавају ту идеју као начин за смањење цена струје, док Немачка и Холандија страхују да би то изазвало раст потрачње за гасом.

У нацрту закључака се наводи да ограничење цене гаса који се користи за производњу струје мора да избегне замку раста потрошње гаса.

Nemačka će ograničiti ekstra profite energetskih firmi

Преузмите андроид апликацију.