Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Цвета од априла до јула и најбоља за лечење бубрега, бешике и мокраћних канала

Ува или медвеђе грожђе је ниски, разгранати зимзелени грм. Биљка је добила назив добила по медведима јер се они најчешће хране њеним плодовима.
Фото: Pexels/Maria Tyutina

Медвеђе грожђе, познатије као ува, углавном је полегнути грм обрастао јајастим, чврстим и кожастим листовима дужине 2 до 3 mm. Цветови беле или светлоружичасте боје, а облик им је звонаст. Расте по сувим, ретким, пешчаним или каменитим боровим и другим црногоричним шумама, међу грмљем по сунчаним обронцима и по планинским пашњацима Балканског полуострва, нарочито у западним деловима.

Биљка богата арбутозидом

Цвета од априла до јула, у зависности од надморске висине на којој расте. Плод је мала, црвена једносемена бобица која сазрева у јесен. Плодови су јестиви, али безукусни, па их више преферирају птице и друге дивље животиње. Ува се углавном размножава врежама, а нешто мање семеном.

Лист се бере у пролеће кад је биљка у цвету. Најбољи је млад лист са зелених гранчица. У пролеће браон лист има најблаготворнија дејства, јер тада има највише арбутозида. Листови су непријатног, опорог и нагорког укуса.

За шта је добар чај од уве?

Од давнина је ова биљка коришћена за лечење болести бубрега, бешике и мокраћних канала. Њена лековита својства базирају се на присуству 5-11% гликозида арбутина у ћелијском соку. Захваљујући њему, ува има диуретичко дејство. Током излучивања арбутин има антисептички утицај на мокраћну слузницу. Друге хемијске материје које се налазе у листовима су: метиларбутин, глукозид ериколин, гална киселина, елагинска киселина.

Ува помаже у смањењу претераног накупљања мокраћне киселине и болова код камења у бубрезима. Листови су богати танинима и некад су се користили за фарбање одеће и коже.

При коришћењу препарата од уве потребно је припазити да лекови и додаци исхрани немају кисели утицај на урин. То су на пример: витамин Ц, сок од бруснице, сок од наранџе и других агрума. Препарати од те биљке могу да надраже бубреге и слузокожу, па се никако не би требали користити током дужег временског периода, а труднице би их требале избегавати. Такође, препарати од уве се не препоручују ни деци млађој од 12 година.

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке