Почетна > Бизнис
Бизнис

Велико интересовање за прикључење на гас у Суботици упркос поскупљењу

У Суботици и даље влада велико интересовање грађана за прикључење на гасну мрежу, иако је природни гас у том граду недавно поскупео за око 10 одсто. Након раста цена других енергената, грејање на гас тренутно спада међу јефтиније начине грејања.
Фото: Unsplash/Kalman Nemet

Захтев за прикључење на гасну мрежу је у Суботици ове године поднело 365 грађана. Интересовање је велико упркос нестабилној ситуацији на светском тржишту, када су енергенти у питању. Грађани нису одустали од својих захтева ни након поскупљења природног гаса, који од августа кошта 36,56 динара за кубни метар.

„Важно је рећи да се цена гаса није мењала од 2017.године, па све до августа ове године. Тада је износила 33,73 динара по кубном метру, а од августа ове године износи 36,56 динара. Значи говоримо о повећању од непуних 3 динара по кубном метру”, истиче Тимеа Хорват, директорка ЈКП „Суботицагас”.

Суботичани прикључак на гасну мрежу могу да плате у ратама, што свакако додатно мотивише грађане да започну ту инвестицију. Рачуни за гас се испостављају на основу утрошене количине тог енергента, али ће грађани ових дана добити обавештења о промени изгледа самих рачуна, наводи наша саговорница.

„Услед промене прописа који регулишу област продаје и дистрибуције природног гаса, дошло је до промене у самом начину исказивања потрошње природног гаса. Оно што је до сада било карактеристично, да је количина била исказана у кубним метрима, сада ће бити исказана у киловат часовима, и исто тако појединачна цена неће бити по кубном метру, него по киловатчасу. Оно што је важно истаћи јесте да се са овим рачуном само мења изглед рачуна, цена остаје иста”, додаје Хорват.

Јавно комунално предузеће „Суботицагас“ природним гасом снабдева више од 12 хиљада потрошача у Суботици и околним насељима. У току је и проширење дистрибутивне мреже, са једне стране јавна набавка за нових 14,5 километара на Шупљаку, Палићу и Маковој седмици, као и јавна набавка за пројектовање нових 20 километара који ће се градити следеће године.

Ekonomisti očekuju veoma visoku inflaciju širom sveta

Преузмите андроид апликацију.