Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ако имате проблема са надимањем? Избегавајте ову храну

Надимање је сасвим нормално и уобичајено, а може бити узроковано бројним факторима, укључујући пребрзо једење хране, менструално крварење и конзумирање хране која доприноси стварању вишка гасова.
Фото: Pixabay/lukasbieri

Вишак гасова тада изазива осећај надимања, посебно код људи који пате од синдрома иритабилног црева, целијакије или прекомерног раста бактерија у танком цреву. Надимање се јавља када наше тело не може да свари неке од угљених хидрата. Наиме, храна позната као ФОДМАП, што је акроним за ферментабилне олигосахариде, дисахариде, моносахариде и полиоле, садржи угљене хидрате које наша танка црева не могу у потпуности да апсорбују. Акумулација несварених угљених хидрата ствара вишак гаса и течности који изазива надимање.

Поред наведених угљених хидрата, наше тело може имати проблема и са варењем глутена. С друге стране, вишак гасова може бити узрокован и храном богатом влакнима, као што су пасуљ и броколи.

Ако се осећате непријатно надуто након јела, можда је време да избегавате следећу храну која изазива надимање:

1. Броколи, купус и кељ

2. Махунарке

3. Млечни производи

4. Јабуке

5. Слана храна

6. Лук и бели лук

7. Лубеница

8. Пшеница

Уместо тога, пробајте храну са ниским садржајем ФОДМАП-а која може помоћи у ублажавању надимања:

1. Краставци

2. Шпаргле

3. Целер

4. Шаргарепа и шпагети тиквице (врста бундеве)

5. Пилетина и риба

6. Банане

7. Папаја

8. Ананас

9. Боровнице, грожђе, малине и јагоде

10. Јогурт са пробиотицима

11. Комбуча и кефир

12. Семе коморача

13. Ђумбир

14. Нана и камилица

15. Куркума

16. Цимет

Najbolji biljni antibiotici

Преузмите андроид апликацију.