Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта је јефтиније оставити грејање укључено цео дан или га искључити и укључити?

Јесен је званично стигла, температуре благо падају и лишће мења боју. Како се навикавамо на ниже температуре, људи почињу да постављају једни другима исто питање: „Да ли сте већ укључили грејање?“ Нека домаћинства издрже докле год могу, а друга га пале са првим ниским температурама. Али што се тиче коришћења централног грејања, да ли је тачно да ако лагано ради цео дан, штеди новац? Као и код већине ствари, одговор није једноставан.
Фото: Pixabay/ri

Стручњаци сугеришу да је остављање грејања на ниском нивоу током целог дана ради уштеде само мит.

С једне стране, остављањем грејања укљученим цео дан, котао ће морати да ради на одржавању температуре на подешеном нивоу, а ви ћете трошити енергију цео дан у поређењу са подешавањем да грејање почне у изабрано време.

Међутим, ако је дом хладнији, биће вам потребно више енергије да га загрејете када дођете и укључите грејање. Због тога саветују коришћење тајмера.

Ово омогућава да се грејање укључује и искључује када то највише желите и не морате да бринете да ћете заборавити да га искључите.

Многи стручњаци се слажу да је најважнија ствар коју треба узети у обзир када је у питању ефикасно загревање вашег дома да откријете где топлота излази из њега.

Ако је дом добро изолован, трошићете мање енергије без обзира на то да ли цео дан оставите грејање или користите тајмер.

Што су губици топлоте мањи, то ћете мање енергије потрошити да постигнете угодну температуру у дому.

Kako umanjiti negativne efekte aerozagađenja?

Преузмите андроид апликацију.