Почетна > Свет
Свет

Међународни апел талибанима да зауставе војне офанзиве

Петнаест дипломатских мисија и представник НАТО у Кабулу, упутили су данас заједнички апел талибанима да зауставе војне офанзиве широм Авганистана, само неколико сати након што учесници мировног састанака у Дохи нису успели да постигну договор о прекиду сукоба.
Фото: Танјуг/AP/Rahmat Gul

Делегација високих авганистанских званичника преговарала је током последња два дана са политичким руководством талибана у Дохи, али у саопштењу талибана објављеном касно синоћ не спомиње се прекид ескалирајућег насиља у Авганистану, преноси Ројтерс.

„Током овогодишњег Курбан-бајрама талибани би требало да заувек одложе оружје и покажу свету своју посвећеност мировном процесу“, наводи се у заједничком саопштењу 15 дипломатских мисија и представника НАТО.

Заједничку изјаву потписали су представници Аустралије, Канаде, Чешке, Данске, делегације Европске уније, Финске, Француске, Немачке, Италије, Јапана, Јужне Кореје, Холандије, Шпаније, Шведске, Велике Британије, САД и високи цивилни представник НАТО.

Током прослављања Курбан Бајрама у последњих неколико година, талибани су објављивали привремени прекид ватре, желећи да омогуће Авганистанцима да празничне дане проведу у миру.

Ове године, у јеку борби за територије широм Авганистана, талибани се нису оглашавали са таквим порукама.