Замрзавање је, као што сви знамо, одличан начин да се смањи бацање хране. Чување хране у замрзивачу зауставља кварење хране на најмање неколико месеци, што је боље од дана или недеља које обично добијамо од складиштења свеже хране у фрижидеру.
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2022/10/dessert-g0671af41c_640-620x414.jpg)
Али вода је незгодна. То је једина течност која постаје мање густа када се замрзне. Његови молекули се преуређују у уредну кристалну структуру, али тај кристал заузима више простора од течне воде.
Може да изазове проблеме са текстуром, чинећи вашу храну непријатном за јело, због чега је већа вероватноћа да ће се покварити, поништавајући цео чин замрзавања на првом месту.
Млеко
Замрзнуто млеко вам неће штетити, али може остати зрнасто након одмрзавања. То важи и за крему, иако се зрнатост смањује са већим садржајем масти. Добра вест је, међутим, да се смрзнуто млеко и кајмак могу користити у кувању и печењу без икаквих приметних оштећења крајњег производа.
Месо и морски плодови који су већ једном замрзнути
Иако нема проблема са безбедношћу хране са одмрзавање претходно замрзнутог и одмрзнутог меса или морских плодова, то (још једном) ствара неке проблеме са текстуром. Вода се шири док се смрзава, узрокујући пуцање ћелијских зидова и омекшавање мишићног ткива.
Није тако приметно након једног циклуса замрзавања-одмрзавања, али стављање одрезака, котлета или шкампа кроз други циклус замрзавања може их учинити кашастим. Међутим, храну која је одмрзнута и остављена на собној температури два сата или више никада не треба поново замрзавати због раста микроба.
Осетљиво воће и поврће
Бланширање поврћа може им помоћи да задрже текстуру и укус док се чувају у замрзивачу, али неко поврће (и воће које зовемо „поврће“) не пролази тако добро чак ни са тим додатним кораком. Ако сте у недоумици, размислите о постотку воде коју поврће садржи. Краставци, тиквице, парадајз и целер ће изгубити мало снаге и структуре када су замрзнути. Ако планирате да додате парадајз у сос или мало целера у супу, мекши осећај у устима неће направити велику разлику. (Замрзавање парадајза заправо олакшава гуљење.) Само не покушавајте да додате кришке смрзнутог краставца у салату и биће вам добро. Никада немојте замрзавати зелену салату или купус, осим ако не намеравате да их претворите у супу.
Зачинско биље
Слично као деликатно поврће, лиснато биље попут коријандера, босиљка и першуна ће патити ако се баци цело у замрзивач. Међутим, можете их исецкати и помешати са уљем, а затим их замрзнути у пластичним кесама да бисте сачували пун укус биљке. Тврђе, дрвенасте биљке, попут рузмарина, могу се замрзнути у кесама за замрзавање без икаквих других припрема.
Павлака, јогурт и крем сир
Слично као и њихови полазни материјали, ови млечни производи могу постати зрнасти када се замрзну, али се и даље могу користити у кувању и печењу. Уздржите се од замрзавања сосова на бази млечних производа, али слободно користите смрзнуту и одмрзнуту павлаку у торти, сосу или било ком другом рецепту који то захтева, осим оних где су млечни производи примарни састојак.
Мајонез
Немојте замрзавати мајонез (или било коју храну на бази мајонеза) осим ако не желите да се претвори у мастан, гњецав неред који ће бити неупотребљив.
Пржена храна
Замрзавање сопствене пржене хране омогућава да вода и уље полако мигрирају, што значи да ће ваша пржена пилетина на крају бити мокра – супротно од онога што би требало да буде пржена пилетина.
Јаја у љусци
Још једном, вода је разлог зашто не можете замрзнути јаја у љусци. Вода унутар јајета ће се проширити, узрокујући пуцање љуске. Ако апсолутно морате да замрзнете јаја, обавезно их разбијте у силиконски плех за коцкице леда са мало спреја за кување. (Неће се добро испећи, али се могу користити за кајгану.)
Конзервирана храна
Игноришући чињеницу да конзервирана храна већ има дуг рок трајања, стављање затворених конзерви хране у замрзивач је лоша идеја. Слично као и јаја у љусци, свака вода у конзерви ће се проширити, што може изазвати пуцање и (потенцијално) рђање. Ако једноставно морате да замрзнете тај пржени пасуљ, прво га пребаците у посуду безбедну за замрзавање.
Преузмите андроид апликацију.