Почетна > Свет
Свет

Ердоган: Турска спремна да олакша извоз хране из Русије

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас председнику Руске Федерације Владимиру Путину да је Турска спремна да олакша извоз хране и ђубрива из Русије, иако би то могло да изазове незадовољство неких земаља.
Фото: Танјуг/Vyaćeslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Одлучни смо да пружимо помоћ како за наставак садашњег споразума о коридору житарица, тако и за извоз хране и ђубрива из Русије, у сиромашне земље преко Турске“, рекао је Ердоган, прености Тас с.

Како је истакао, Турска и Русија могу да раде заједно јер ће овај договор користити сиромасним земљама, које су најгоре погођене кризом на тржишту хране.

„Ако ово спроведемо, можемо да променимо баланс у корист сиромашних“, рекао је Ердоган на састанку са руским колегом на маргинама Конференције о интеракцији и мерама за изградњу поверења у Азији која се одрзава у Казахстану.

Саопштио је да је сигуран да ће заједнички кораци Русије и Турске забринути неке земље, али да то неће променити одлучност Анкаре и Москве.

„Наши министри и владе ће одржавати састанке, они ће ојачати наше односе“, изавио је Ердоган.

Путин је скренуо пажњу на то да он и Ердоган успевају да одржавају редовне контакте упркос политичкој ситуацији.

„Упркос свим потешкоћама у вези с политичком ситуацијом, ипак налазимо прилику да се редовно састајемо и комуницирамо. То даје добре резултате“, рекао је руски председник током састанка.

Путин је додао да се спроводе сви договори постигнути током Ердоганове посете Сочију,августа ове године.

Lavrov o nespremnosti Bajdena da pregovara sa Putinom

 

Преузмите андроид апликацију.