Почетна > Бизнис
Бизнис

Цене гаса у ЕУ ојачале, у Британији склизнуле

Велепродајне цене гаса на холандској берзи порасле су данас након позива француског синдиката да се штрајкови прошире на цео енергетски сектор, што је изазвало страховања од поремећаја снабдевања енергијом, док тржишта чекају регулаторне одлуке Европске комисије о зауздавању високих цена.
Фото: Pixabay/PublicDomainPictures

С друге стране, цене гаса у Британији су склизнуле после кратког раста, након што је норвешка полиција саопштила да је решен инцидент до којег је дошло данас у фабрици Нихамна, која прерађује гас са огромног поља Ормен Ланге, али није јасно о каквој се незгоди ради. Норвешка је сада највећи европски снабдевач гасом.

Цена гаса за испоруку у наредном месецу (фјучерс уговори) порасла на холандском тржишту за 2,5 евра на 160,50 евра по мегават-сату (МWh) на трговању до 8:51 часова по средњоевропском времену, извештава Ројтерс.

Фјучерси гаса за децембарску испоруку скочили су за 5,6 евра на 178,15 евра/МWh.

На британском трговању за дан унапред, цена гаса се спустила за 7,20 пенија на 1,68 фунти по Британској термалној јединици (BTU), док је за испоруку одмах данас склизнула за 4,5 пенија на 1,72 фунте по BTU.

Француски синдикат FNME-CGT, иницијатор вишенедељног штрајка у рафинеријама и складиштима нафте који поремете снабдевање горивом у Француској, позвао је данас на ширење ове индустријске акције на цео енергетски сектор.

Поред актуелног штрајка у рафинеријама и складиштима бензина, у току су и обуставе рада, према саопштењу синдиката, у пет нуклеарних реактора француске енергетске компаније EDF, а у штрајку су и радници у складишту гаса француског Анжија.

Francuska spremna da natera štrajkače da se vrate na posao

 

Преузмите андроид апликацију.