Почетна > Спорт > Фудбал
Фудбал

Звезда у комшилуку тражи „брејк“

Фудбалери Црвене звезде другу седмицу заредом играју меч у којем је позитиван резултат под императивом.
Фото: crvenazvezda fk

Противник је поново мађарски Ференцварош, али овога пута на својој велелепној „Гроупама арени“ у Будимпешти.

Убедљива победа црвено-белих у Београду (4:1) не би требало да завара изабранике Милоша Милојевића.

Једноставно, као што је тренер Фрадија Станислав Черчесов рекао на конференцији после пораза, све је то нормално, није ни први ни последњи неуспех.

Ференцварош је, додуше, изгубио и пре доласка у српску престоницу, од Кечкемета у националном првенству (2:0).

Ипак, минулог викенда, рутински су славили против Дебрецина (2:0) и вратили се на победнички колосек.

Била је то прилика, како је шеф струке те екипе казао, да се навијачи загреју за оно што их чека против Звезде.

Звезда је заиста прошле недеље одржала час фудбала Ференцварошу, што је Черчесов донекле и признао, међутим, у року од седам дана, изгледа да је променио плочу.

„Нисам видео да су доминирали. Наравно, са станишта резултата јесу, али гледајући статистику, имали смо 60 одсто лопте у поседу. Многи фактори не потврђују да су доминирали. Наш тим није комплетан, имамо повреда. Најважније је да се спремимо за наредну утакмицу, дамо све од себе на терену“, рекао је Станислав Черчесов.

Главне снаге Фрадија, брзина, транзиција, креативност, нису дошле до изражаја на „Маракани“, јер су једноставно црвено-бели били ти који су кроз посед и офанзивну варијанту неутралисали те предности.

Пред својим навијачима нема сумње да ће Ференцварош бити мотивисанији, а готово сигурно и агресивнији, од првог минута.

Имали су лепу залиху уочи прошлог меча, међутим, сада се „ломи“ групна фаза, јесте да имају три бода више од Звезде, али нови неуспех вероватно би им затворио врата пролећа у Лиги Европе.
Фото: PrtSc/Facebook/FK Crvena zvezda

„Ференцварош има квалитетан тим, по две, три опције на свакој позицији и мислим да неће мењати стил игре, осим што ће можда бити агресивнији него у Београду где су калкулисали у смислу тога да им је и бод одговарао, али овде ће ићи на победу пред својом публим. Морамо да обратимо пажњу на то и да не будемо комфорни у централној зони, али упознати смо са њиховом игром и тренером. Не очекујем промене и изненађења, један играч евентуално, али спремни смо“, рекао је Милош Милојевић на конференцији за медије.

Оно што је добра ствар за црвено-беле јесте што су сви здрави и спремни за окршај, између осталих и Осман Букари, Немања Милуновић, Секу Саного и Мирко Иванић, који су имали проблема са повредама.

Почетни налет домаћих, који сигурно неће изостати, морао би да се осујети, па би мало по мало, уз контролу пре свега на средини терена, како је то рађено пре седам дана, Звезда могла да се нада позитивном исходу.

Свакако би требало да се избегне и формација са три штопера, која се показала у Београду као врло неуспешним експериментом.

Милојевић је увео Панкова при резултату 4:0, а Ференцварош је одмах стигао до поготка и имао иницијативу све док се формација није вратила на ону са два централна бека.

Та промена била је практично једина грешка Милојевића на том сусрету, о чему је било речи и на конференцији уочи реванша.

„Ви то гледате као ’живот или смрт’, али ја не. Адаптирали смо се и мислио сам да нам је требала већа контрола офанзивно, а то је лакше са три штопера, међутим у тим тренуцима смо били пасивни у свим линијама, па се деси да леви бок брани најофанзивнији играч – Катаи. Не приписујем то тактици, да ли је била грешка… Играмо оно што морамо, знамо како хоћемо да делујемо на терену и момци и ја, али то није увек могуће. Није то перфектан свет у ком Пеп Гвардиола, тренер Манчестер Ситија одигра 0:0 са Копенхагеном. За све грешке преузимам кривицу, али нисам сигуран да је то било погрешно, већ моменат утакмице где смо били неактивни. То је био проблем. Када не вршите притисак на носиоце лопте, онда је свеједно“, рекао је Милојевић у своју одбрану.

Црвено-бели неће бити сами у Будимпешти, пошто ће се на трибинама наћи и око 1.500 „делија“.

Њихов долазак очекује се на дан утакмице, а биће интересантно видети каква ће атмосфера бити уочи меча, пошто су домаћа „зелена чудовишта“ надалеко позната по инцидентима.

Оно што смо имали прилике да видимо у среду, све је мирно, а никаквих најава дуела у граду није било.
Фото: PrtSc/Facebook/FK Crvena zvezda

Како нам је испричао колега, који познаје прилике у Будимпешти, Мађарској генерално, овдашњи навијачи су више окренути репрезентацији него клубовима.

Упркос томе, стадион, капацитета 23.700 навијача, распродат је и нема сумње да нас на овом модерном здању, направљеном 2014, очекује спектакуларан „комшијски“ дерби.

Биће то четврти међусобни дуел. Прву званичну утакмицу одиграли су 9. априла 1975. године, када је у оквиру прве утакмице полуфинала Купа победника купова у Мађарској Ференцварош славио са 2:1.

Потом су играли 23. априла исте године, када је меч завршен резултатом 2:2, а тај сусрет заувек ће остати уписан у историју Црвене звезде златним словима, као најпосећенија утакмица на „Маракани“ (110.000 гледалаца).

Прву и до сад једину победу Звезда је остварила прошлог четвртка, а ако исто понови и овог, пролеће у Лиги Европе постало би реално.

Emocije će vladati „Pionirom“: Radonjić gostuje Zvezdi

Преузмите андроид апликацију.