Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Међународни фестивал „Ухвати филм“ од данас у КЦНС

Проблеми са којима се суочавају особе са инвалидитетом у средишту су пажње међународног филмског фестивала “Ухвати филм”, који почиње данас у 18 часова у Културном центру и траје до недеље.
Фото: Промо

Биће приказано 29 филмова из 18 држава света, а уз филмове ће бити организоване изложбе, разговори са уметницима и перформанси.

Програм и сатнице овогодишњег фестивала погледајте на овом линку.

Мисија Фестивала је да скрене пажњу филмских радника и осталих уметника на инвалидност, као и на то да укључују особе са инвалидитетом у своје филмове, чак и када им то није тема, објашњава за Радио Нови Сад организаторка програма Маријана Рамић.

Филмови, како каже, приказују системске проблеме са којима се суочавају особе са инвалидитетом у Србији и свету, додајући да је основна идеја да се те особе прикажу без стереотипа.

„Не желимо да говоримо о особама са инвалидитетима као о беспомоћнима и јаднима, као некоме коме треба помоћ и сажаљење јер то просто није истина и притом је дискриминаторски, а са друге стране не желимо ни да показујемо суперхероје“, објашњава Рамић.

Реч је о најприступачнијем филмском фестивалу у региону, објашњава Рамић, додајући да су сви филмови описно титловани и синхронизовани на српски, док се сви говорни садржаји преводе на знаковни језик.

„Не само да је занимљиво у смислу приступачности слепима, него је занимљив и доживљав филма на неки други начин. Ухвати филм није „фестивал за особе за инвалидитетом“ већ филмски фестивал где сви треба да гледамо фимове, фимове о љубави и подршци“, каже Рамић.

Филмови ће бити приказани у биоскопу Културног центра, који је прилагођен особама са инвалидитетом.

Улаз на све програме је бесплатан.

Šta vas danas očekuje u Novom Sadu? (Sreda, 12.10.2022.)

Преузмите андроид апликацију.