Почетна > Бизнис
Бизнис

Шолц: Попуњеност немачких складишта гаса 95 одсто

Немачки канцелар Олаф Шолц истакао је данас да ће Немачка безбедно проћи кроз предстојећу зиму ако грађани, компаније и политичари наставе да се прилагођавају промењеној ситуацији услед рата у Украјини.
Фото: Танјуг/Photo/Markus Schreiber

Шолц је, у обраћању на „Самиту машинске индустрије“, казао да је попуњеност немачких складишта гаса 95 одсто, чиме је постигнут задати циљ.

Он је истакао да је рат у Украјини показао да се последице не осећају само у тој земљи, већ глобално.

“Мени је било јасно од почетка да ће Владимир Путин користити све могућности за деловање. Он је користио глад као оружје. Дуго је трајало док нисмо обновили извоз житарица из Украјине. Видели смо колика је овисност од житарица и ђубрива. Такође, Путин користи и енергенте као оружје. Одувек сам био сигуран да ће то учинити. Зато сам још у децембру поставио питање шта ако Русија обустави испоруку гаса”, пренео је Шолц.

Рекао је да је тада видео да одговора нема, јер нема планова, нити анализа.

„Онда смо искористили време и благовремено почели да размишљамо како да се припремимо за такву ситуацију. Када је рат почео одржао сам говор у којем сам могао да изнесем све шта ћемо да урадимо. Међу мерама је изградња инфраструктуре да можемо увозити гас из других извора. По први пут, на пример, сада увозимо и гас из Француске”, рекао је он.

Шолц је указао да Немачка гради нове потенцијале за увоз гаса у више својих лука, и да ће први капацитети почети да се користе крајем године.

Он је истакао да су предузете мере допринеле и да попуњеност складишта гаса буде сада на 95 одсто.

„А складишта су била празна. Руски власници складишта трудили су се да испоручују гас Пољској, не из Русије, већ из складишта код нас“, објаснио је Шолц.

Указао је да је одлучено да се продужи рад електрана на угаљ, и најавио поново покретање пет таквих електрана.

Наводи и да су измењени закони како би се компанијама омогућило да промене на лак начин енергент за производњу, а продужен је и рад нуклеарки.

„Све те мере су допринеле не да немамо проблеме, али да можемо да се надамо да ћемо безбедно проћи кроз зиму“, подвукао је Шолц.

Рекао је да је важно пронаћи нове изворе гаса, те да је Немачка спреман на склапање нових и дугорочних споразума, да је то учинила већ са САД и да преговара са другим земљама.

Међутим, истакао је да је приоритет да на тржишту гаса у свету буде довољно гаса, како би се смањила његова цена, јер је она превисока.

„Приоритет је да се цене фосилних енергената смање, да се врате на подношљив ниво. То је политика коју треба водити у Немачкој и Европи. Немогуће је то постићи једностраним деловањем, како Немачке, тако и Европе, већ је потребно се организовати глобално. Зато ће то бити тема на свим будућим међународним састанцима. Потребан нам је процес којим би смањили цену, координисаном глобалном политиком. То је и била основна идеја Г7“, указао је он.

Шолц је оправдао и мере које је немачка влада донела за ограничење цене гаса и струје за потрошаче, додајући и да је потребно смањење потрошње.

Истакао је да се, поред свега, не сме изгубити из вида циљ, а то је излазак из фосилних енергената и овисности од других.

Због тога, каже, је потребно подстицати изворе обновљивих енергија, па ће ове године бити уклоњене, најавио је, све “кочнице” које ометају проширење тих извора.

Francuska spremna da interveniše zbog štrajka u rafinerijama

Преузмите андроид апликацију.