Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Институт за онкологију Војводине у понедељак почиње са новом терапијом карцинома дојке

У понедељак, 10. октобра, на Институту за онкологију Војводине у Сремској Каменици извешће се први третман брахитерапије карцинома дојке.
Фото: Покрајинска влада

Брахитерапија карцинома дојке је процедура која се користи у најразвијенијим радиотерапијским центрима широм света, баш у месецу када се обележава Међународни месец борбе против карцинома дојке, водећег малигнитета међу женском популацијом, како у Србији и АП Војводини, тако и у свету.

Ту врсту радиотерапије не изводи нико у Србији, а предност брахитерапије огледа се у максималној поштеди околине регије која се зрачи, чиме се може очувати функција околних здравих органа који минимално трпе нежељене ефекте зрачења.

Осим боље поштеде околних ткива, велика предност брахитерапије у односу на конвенционалне методе зрачења јесте краће трајање третмана, па тако уз помоћ те терапије, пацијенткиња заврши комплетну радиотерапију за пет дана, уместо за шест недеља, колико може да траје третман телетерапијом.

Онколошки Институт у Будимпешти је био један од првих центара у којима је започета примена брахитерапије дојке, а проф.  др Чаба Полгар, који је један од пионира из ове области и један од стручњака на светском нивоу, у понедељак ће на Институту за онкологију Војводине, заједно са проф. др Тибором Мајором, асистирати домаћим лекарима у започињању примене нове методе.

Након примене те терапије, медијима ће се обратити директор Института за онкологију Војводине проф.  др Зоран Радовановић и радијациони онколог др Оливера Иванов.

Hoće li Artiljevo – Popovica postati turističko-ugostiteljsko mesto?

Преузмите андроид апликацију.