Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да сачувате воће и поврће од труљења

Прочитајте пар савета како да сачувате ваше свеже намирнице и да вам кварљиво воће и поврће што дуже потраје.
Фото: Pexels/Elimira Lotti

Једна од најчешћих грешака која доводи до кварења хране је складиштење воћа и поврћа преблизу.

Наиме, нагомилавање гаса етилена доводи до њиховог квара, а намирнице са највећом количином овог једињења су јабуке, диње, кајсије, банане, парадајз, авокадо, брескве, крушке, нектарине, шљиве, смокве и неко друго воће.

Стога смо вам припремили неколико савета како да сачувате ваше свеже намирнице и да вам кварљиво воће и поврће што дуже потраје.

Лук и кромпир

Лук, кромпир и љутику треба чувати на хладном и тамном месту да би остали свежи, попут корпе у орману или подруму. Избегавајте складиштење ових производа у пластичним кесама јер то подстиче кварење. Када се лик исече, треба га чувати у кеси која може да се затвори и, наравно, да стоји у фрижидеру где ће трајати неколико дана. Можете га одложити и у посуди у замрзивачу.

Цитрус

Можете их држати на собној температури, али када прођу врхунац зрелости, чување у фрижидеру ће им помоћи да трају дуже. Исто важи и за парадајз и авокадо.

Ако цитруси почну да се кваре, можете да их нарежете и замрзнете. Замрзнути цитруси су такође и одлична замена за коцкице леда за пиће.

Салата

Оперите и лагано осушите лиснато поврће, лабаво га умотајте у папирне убрусе и чувајте у посуди за складиштење хране како листови не би иструлили и увенули.

Зачинско биље

Одличан начин за чување свежег зачинског биља је да га исецкате и ставите у посуде које служе за прављење леда, и то са мало маслиновог уља. Чувајте их тако у замрзивачу и, када вам је потребно за припрему јела, само убаците готову коцку леда.

Фото: Pexels/Magda Ehlers
Јабуке и банане

Ако их нећете одмах јести, купите банане када су још мало зелене и чувајте их даље од другог воћа у посуди за воће (оне ослобађају велике количине гаса етилена). Размислите о томе да их обесите негде да висе, као у продавницама.

Чувајте јабуке у непокривеној посуди за воће на радној површини и ван директне сунчеве светлости.

Краставци

Оперите краставце чим их донесете кући из продавнице. Уверите се да су добро суви јер ће их вишак воде покварити, а затим их умотајте у крпу или пешкир да бисте спречили њихово даље квашење. Чувајте их у фрижидеру у врећици за вишекратну употребу.

Život i stil

Преузмите андроид апликацију.