Акутне цревне болести су међу најчешћим заразним болестима у свету. Код нас је највећа учесталост бактеријских цревних инфекција од маја до октобра. Уз кампилобактериозу, салмонелоза је најчешћа бактеријска цревна инфекција код људи у развијеном свету.
Салмонеле су термолабилне, па се при употреби, на пример, микроталасне пећнице, уништавају након 3 минута на 80 степени Целзијуса.
Место где салмонела улази у тело је дигестивни систем (феко-орални начин преноса).
Извори инфекције
Извори инфекције су вода (загађена фецесом), шкољке (због контаминиране воде), млеко и млечни производи (због неадекватне пастеризације, нестручног руковања и сл.), јаја, месо и месне прерађевине (због контаминације током прераде) и кућни љубимци (нпр. корњаче и гмизавци). Патогени се даље могу пренети из столице путем хране и воде. Пошто су клицоноше и пацијенти важан извор инфекције, не би требало да рукују храном и треба да се стриктно придржавају хигијенских мера. За развој болести код здравих људи потребно је уношење великог броја бактерија (105-108 микроорганизама по граму хране) кроз уста. Летње температуре обезбеђују погодан медиј за размножавање бактерија, пре свега у недовољно термички обрађеним млечним производима, колачима, сладоледима итд.
Симптоми и лечење
Салмонелоза се клинички манифестује као: гастроентеритис, цревна грозница и септички синдром. Гастроентеритис је најчешћа манифестација инфекције изазване салмонелом. Након ингестије, главобоља, мучнина, дијареја, повраћање и бол у стомаку са умерено повишеном температуром јављају се у року од 8 до 48 сати. Узорци за микробиолошку дијагностику салмонелозе су столица (тзв. копрокултура), повраћане масе и сумњива храна. Ако се сумња на проширени облик болести, узимају се узорци крви или секундарно захваћеног органа (ликвор, спутум, пунктат). Антигенска типизација говори о ком серотипу бактерије се ради, што је неопходно за епидемиолошко праћење болести. Лечење салмонелозе је симптоматско у виду замене изгубљене течности и електролита. Антибиотска терапија се не препоручује за инфекције салмонелом јер може да продужи болест и изазове хронично стање.
Превенција цревних инфекција
Основне мере за спречавање цревних инфекција: – редовно и темељно прање руку топлом водом и течним сапуном – термичка обрада хране – темељно прање воћа и поврћа – избегавање држања хране на собној температури и подгревања хране – избегавање потрошње непастеризованог млека и хигијенски сумњиве површинске воде.
Преузмите андроид апликацију.