Почетна > Бизнис
Бизнис

Најтраженије занимање у Србији и даље ИТ стручњак

Према подацима Националне службе за запошљавање, првих осам месеци 2022. послодавци су трагали за 4.093 стручњака из ИТ области.
Фото: Unsplash/sigmund

За разлику од прошле године када су послодавци који раде у ИТ сектору Националној служби за запошљавање (НСЗ) пријавили потребе за радним ангажовањем само 20 информатичара, у току ове године ситуација се статистички драстично променила – сада им је потребно 1.549 информатичара. Исказали су значајну потребу и за запошљавање 1.233 програмера информационог система, док су за тим профилом 2021. године трагали за 54 таква стручњака. Међу траженијима ове године су и оперативни програмери аутоматске обраде података – 570, а у 2021. послодавци су тражили само четири таква ИТ профила преко бироа рада.

Због овако великог интересовања у најбрже растућој грани индустрије многи кандидати који су у потрази за запослењем покушавају да се преквалификују у ИТ област. Према подацима које је сајт www.helloworld.rs досад прикупио у ИТ сектору не раде само људи који имају високо образовање, већ сваки четврти стручњак има завршену средњу школу. Чак 55 процената ипак има завршен факултет или вишу школу, док 19 одсто кандидата имају завршене мастер и докторске студије.

„Ови подаци нам показују да је ИТ индустрија отворена за преквалификацију. Посао у овој области може се пронаћи и са средњом школом, уз поседовање знања када је реч о овим технологија“ наводи Марко Вучетић, пи-ар овог сајта.

Према подацима НСЗ-а у првих осам месеци укупно су послодавци трагали за 4.093 стручњака из ИТ области, а међу високообразованима било је 1.725 незапослених информатичара различитих профила. Посредством Националне службе за запошљавање 927 људи је добило посао у првих осам месеци ове године, а у току целе прошле године преко бироа рада запослило се 1.779 информатичара, статистичара и оних који се баве занимањима из рачунарске технике.

Истраживање „Пулс српске ИТ заједнице” показало је да је у погледу задовољства чак седам од 10 запослених у ИТ сектору задовољно својим послом и сматра своју компанију добрим местом за рад. Међутим, тек око 60 процената је спремно да остане у истој компанији и у наредних годину дана, што указује да је задовољство само један од покретача који утичу на задржавање запослених у компанији.

Poskupljenja hrane promenila navike Amerikanaca

Преузмите андроид апликацију.