Почетна > Србија
Србија

Селаковић: Важна посета Аустрији, очекујемо нове инвестиције

У свим разговорима са аустријским званичницима истакнута је одлична билатерална сарадња Србије и Аустрије у различитим областима, изјавио је министар спољних послова Никола Селаковић сумирајући тродневну посету Бечу, додајући да се могу очекивати и нове аустријске инвестиције у нашу земљу.
Фото: Танјуг/Зоран Мирковић

“Са аустријским колегом Александером Шаленбергом и министарком привреде Маргаретом Шрамбек разговарао сам, пре свега, о економским успесима и сарадњи две државе, о великим аустријским инвестицијама у Србију”, рекао је Селаковић.

Поновио је податак да су аустријски инвеститори у српску привреду у последњих 10 година уложили 2,585 милијарди евра, што значи да је у протеклој деценији, сваког дана у српску привреду из Аустрије у просеку инвестирано најмање 712.000 евра.

Селаковић је истакао да итекако постоји интересовање за наставак улагања.

“Разговарао сам са представницима компанија које су уложиле и желе и даље да улажу, али и оне које до сада то нису чиниле, али су желеле да дођу. Сада су се стекли услови и сигуран сам да можемо очекивати нове аустријске инвеститоре”, рекао је Селаковић.

Посета је, каже, била прилика и да се сретне са пословним људима окупљеним у Аустријско-српском привредном форуму, српског порекла, али и Аустријанцима чији је део бизниса у Србији, који води Радивоје Петрикић и који, каже, ради сјајан посао лобирања и довођења инвеститора у Србију.

Са министром унутрашњих послова Карлом Нехамером разговао је о даљој сарадњи у области тероризма, организованог криминала и илегалних миграција.

Селаковић је посебно истакао значај разговора са представницима бројне српске дијаспоре у Аустрији, која броји више од 300.000 људи, који су, каже, вредни и лојални грађани Аустрије, али не раскидају спону са матицом.

Министар је у Бечу разговарао са представницима пет великих српских организација, “Јединство”, “Бамби”, „Српски центар“, „Мокрањац“ и „Просвета“, које, како је истакао, воде озбиљну бригу за очување српског кулрутног идентитета, језика и ћириличног писма.

Пренео је да су разговарали о конкретним питањима, настави српског језика и ћирилице, а да је примедбе које су му изнели пренео Mинситру Шаленбергу, који је обећао да ће се ангажовати и помоћи по том питању.

Било је речи о организаовању „Светосавског бала“ у Бечу, дивне традиције дуге четврт века, али и о будућој смотри српског фолклора, која би, уколико је буду организовала српска друштва из Аустрије могла да се одржи у Новом Саду.

Министар је током посете разговарао и са владиком аустријско-швајцарским Андрејем, наводећи да СПЦ у Бечу представаља матицу око које се окупљају Срби у Аустрији.

Селаковић је разговарао и са амбасадором Лаоса, који из Беча “покрива” и Србију, те упутио министру спољних послова те земље позив на обележавања годишњице Несврстаних у октобру у Београду.

“Ово је била изузетно добра посета, очекујемо министре Шаленберга и Шрамбек у Србији до краја године, да разговарамо о наставку сарадње и новим заједничким пројектима које наша сарадња заслужује”, рекао је Селаковић.

Министар је додао да је поносан и на тим Амбасаде Србије у Бечу, на челу са амбасадором Небојшом Родићем, посебно истичући конзуларно одељење које је “број 1” по ефикасности, али и по оптерећености послом који обављају за наше грађане.

“Прошле године примили су више од 37.000 грађана, и обрадили више од преко 13.800 предмета, а да ниједном нису закукали, тражили помоћ или се жалили. Овде је тим који побеђује”, закључио је Селаковић.