Особе које чај пију свакодневно, као нешто што чини њихов дневни ритуал, навику без које не могу да замисле свој живот, имају веће шансе да живе дуже од оних које овај напитак остављају само за дане када су болесни.
Велика епидемиолошка студија чији су резултати објављени у медицинском часопису „Annals of Internal Medicine“ прошле недеље утврдила је везу између дуговечности и редовног пијења чаја. Кажу да је то зато што чај садржи супстанце које смањују запаљенске процесе, за које се зна да су у основи многих болести.
Наравно, овакве епидемиолошке студије које, између осталог, утврде да нека намирница или напитак чине добро за здравље има смисла радити у срединама у којима се та храна или пиће користи у великој мери.
Тако су раније студије о благодети овог напитка рађене у Кини и Јапану, где је зелени чај популаран, увек доносиле закључке како је он користан за очување доброг здравља.
Нова студија је сада била фокусирана на црни чај, омиљени и традиционални напитак у Великој Британији.
На Балкану, а поготову код нас, где се чај, за разлику од ракије или вина, у ретким приликама изборио за свакодневну употребу, оваква истраживања немају много значаја.
Од оних који баш свакодневно уживају у пијуцкању најмање две-три шоље црног чаја много су бројнији они који ће рећи да чај не пију ни када су болесни!
Индијски, како се код нас обично зове црни чај, лекари „старе школе“ препоручиће евентуално када некога мучи дијареја, али не и као редовну замену за кафу, газирана или енергетска пића.
Професорка Маки Инои-Чои, епидемиолог с Универзитета Минесота, са сингапурским коренима, вођа студије, оправдано је фасцинирана значајем који чај има за здравље.
Уосталом, резултати објављене студије, која је користила велику базу података у којој су и информације о навици готово пола милиона Британаца у вези с пијењем чаја, кажу да две или више шољица црног чаја дневно за 9% до 13% смањују смртност код ових људи у односу на оне који га никада не пију.
За некога је то можда скроман резултат, али све се рачуна у борби за дуговечност.
Температура чаја или додавање млека или шећера нису променили резултате. Осим тога, праћени су фактори ризика у вези са општим здравственим стањем, материјалним статусом, пушењем, пијењем алкохола, исхраном, годином, расом и полом.
Црни чај ће код оног ко га редовно пије можда спречити појаву гојазности или настанак неких обољења срца и крвних судова, предупредити разне упале, али аутори студије разумно су одустали да његову корист везују за мању могућност да се оболи од рака.
Доктор Марион Нестл, с Катедре за студије хране на Универзитету у Њујорку, упозорила је да овакве закључке увек морамо да прихватимо уз дозу опреза и сумње:
– Волим чај, то је диван напитак, али овакве студије, засноване на посматрању навика и здравља људи, не могу да докажу узрочно-последичну везу. Увек мора да се постави питање да ли постоји још нешто у вези с онима који пију чај што их чини здравијима – рекла је за агенцију АП др Нестл.
Дакле, ако сте навикли да током хладних јесењих дана и зими пијете шољу црног чаја дневно, у њој уживајте и даље јер нема довољно доказа да због потенцијалне користи за здравље и „карте“ за дуговечност ову навику мењате тако што ћете се наливати литрима црног чаја.
Pet namirnica može da nadoknadi vitamin koji telo ne proizvodi
Преузмите андроид апликацију.