Витамин Е је витамин растворљив у мастима који се налази у многим намирницама, мастима и уљима. Такође је и антиоксидант, супстанца која може да спречи оштећење ћелија и пружа заштиту од озбиљних болести, укључујући срчана обољења и рак.
Тело не може да произведе овај витамин, па је неопходно да га надокнађујемо кроз исхрану. Најчешћих пет намирница које у себи садрже витамин Е:
Бадеми
Бадеми су један од највећих извора витамина Е, а следе га лешници, они су такође сјајни извори дијеталних влакана и полинезасићених масти здравих за срце.
Семенке
Следећи пут када пожелите нешто хрскаво, посегните за семенкама биљака. Семенке сунцокрета су посебно богате витамином Е. Ове семенке такође могу да додају укус и текстуру бројним јелима, укључујући овсене пахуљице, јогурт, салате и супе, па бисте и на тај начин могли да их укључите у исхрану.
Уља
Пошто семенке и орашасти плодови садрже витамин Е, није изненађење да су њихова уља једнако вредна пажње.
Лиснато зеленило
Поврћа попут овог су укусна и препуна витамина Е. Неке од најбољих опција укључују спанац́ и блитву, који обе нуде око 2 милиграма витамина Е по пола шоље.
Авокадо
Авокадо је још један сјајан извор витамина Е, који нуди око 4 милиграма на 100 грама. Друге хранљиве материје у авокаду укључују калијум, витамин К и рибофлавин. Такође садржи влакна, која су од виталног значаја за здраво варење, снижавање холестерола и одржавање нивоа шећера у крви.
Kada je idealno vreme da unesemo muškatle? Pratite temperaturu
Преузмите андроид апликацију.