Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Концерт добитнице Гремија, Евелин Глени, увод у велико финале Европске престонице културе

Концерт светски познате перкусионисткиње Евелин Глени и експерименталног музичара из Сенте, Силарда Мезеија одржаће се 9. октобра у Градској концертној дворани са почетком у 20 часова.
Фото: Jim Callaghan

Њихов концерт који представља занимљив уметнички спој, биће увод у последњи програмски лук Европске престонице културе – Друга? Европа, а данас је почела продаја улазница.

Улазнице за концерт биће доступне од данас, 20. септембра, на целокупној продајној мрежи „Gigstix“, као и на њиховом сајту. Цена карте износи 500 динара.

Двострука добитница Греми награде, Евелин Глени, ће наступити заједно са Силардом Мезеијем, музичарем и композитором из Сенте који изводи и компонује савремену импровизовану музику, и Полар Квартетом који чине: Силард Мезеи – виола, Богдан Ранковић – кларинет, бас кларинет, алто и тенор саксофон , Иван Бурка – вибрафон, маримба, перкусије и Ервин Малина – контрабас.

Пре импровизације са Силардом Мезеијем, Евелин ће извести и дело „Комад за плес“ композитора Џејмса Кијана, које је компоновано баш за њу.

Евелин Глени и Силард Мезеи су 2018. године снимили албум импровизоване музике под називом „The Core-tet Project“ са још два врсна импровизатора Џоном Хемерсамом и Мајклом Џеферијем Стивенсом.

Ово ће бити њихово прво заједничко извођење пред публиком у склопу пројекта „Креативне амбасаде и амбасадори” чији је управо циљ повезивање великих светских звезда са уметницима из Србије.

Јединствена инклузивна радионица са Евелин Глени
Фото: Andy McCreeth

Несвакидашња инклузивна радионица „Осети звук“, коју води светски позната перкусионисткиња Евелин Глени, одржаће се 8. октобра у Музичкој школи „Исидор Бајић“ са почетком од 11 часова.

Радионица је намењена музичарима, наставницима музике, плесачима, дефектолозима, активистима и свима који се активно баве музиком и инклузијом.

Поред основних музичких знања о перкусијама, циљ радионице је и да учесницима помогне да препознају и развију своје потенцијале, унапреде алате за коришћење музике у креирању инклузије и да пружи другачији приступ уметности. Трајање радионице је 90 минута и одржаће се на енглеском језику, уз превод на српски знаковни језик.

Евелин Глени је глува од своје дванаесте године и наступа босонога, како би целим својим телом осетила музику.

Позната је и по одржавању перкусионистичких радионица. Њена мисија је научити свет да заиста слуша и да пружи другачију перспективу доживљаја музике.

Програмски лук Друга? Европа биће велико финале Европске престонице културе који ће од 7. октобра до 27. новембра покренути питања доминантних вредности у европској култури и уметности и довести до откривања другачијих, алтернативних, маргинализованих, мањинских и бунтовних израза.

Детаљан програм Европске престонице културе и све информације у вези са пројектом можете пронаћи на сајту пројекта.

Фото: Promo

„Green Love“: Magični „Airod“ u petak u Hali 2 Novosadskog sajma

Преузмите андроид апликацију.