Početna > Novi Sad

Novi Sad Urbani Novi Sad

Održano prvo žensko stendap veče u Novom Sadu

U sali punoj radoznale publike, nedavno je održano prvo žensko stendap veče u Novom Sadu, u kojem su sugrađani imali priliku da gledaju nastup komičarki: Lene Ilić, Marije Žagar i Zorane Đurđević.
Foto: Unsplash/Matthias Wagner
Veče je vodio komičar Aleksandar Milosavljević , a događaj se odvio prošle srede u prostorijama Doma kulture.

Stendap komedija vrsta je nastupa koja se kod nas još razvija, publika se i dalje navikava na crni humor i lične, lascivne anegdote komičara i komičarki. Voditelj večeri Aleksandar Milosavljević je na samom početku zamolio gledaoce da dignu ruku ako prvi put prisustvuju ovakvom događaju, na šta se gotovo polovina ogasila sa dignutm rukama, što je bio pokazatelj koliko je ova scena sveža kod nas. Oni koji nisu imali šansu da se upoznaju sa ovim formatom, mogli su da budu iznenađeni surovo iskrenim šalama koje se zbijaju na bini, pogotovo ako takve fore dolaze od ženskog komičara, što je potvrdila i mlađana Lena Ilić:

„Iz mog iskustva, i iz priča sa koleginicama, publika jeste oštrija sa ženskim komičarima, uvek je tu prisutna priča da žene nisu duhovite. Ipak, mislim da se publika postepeno navikava da žene mogu da nastupaju, da pokažu ličnost i da budu duhovite na neki drugačiji način nego muškarci, ali na pođednako dobar“, uverava Lena Ilić.

Stvaranjem organizacije “standup.rs“ omogućeno je da stendap postane pristupačniji na našem podneblju. Učestalo se organizuju konkursi za mlade talente, radionice i festivali gde bilo ko može da se prijavi i oproba da sopstvenim pričama i šalama zasmeje publiku.

Za sada se “standup.rs“ sastoji od 19 komičara, od čega su četiri žene.

„Scena jeste dominantno muška, jer zahteva da na sceni budeš spreman da nekad izneseš svoj „prljavi veš“. U stendapu ne možeš da budeš dama, nego moraš otkriti sve svoje tajne, moraš biti iskrena prema ljudima, tako da nema nekog foliranja. U Srbiji su za sada najpoznatiji komičari muškarci, izuzev Jelene Radanović, koja pokazuje da tu zaista ima prostora za kreativnost, ženski stendap ne mora da bude kao „Nedeljno popodne sa Leom Kiš“, istakla je Ilić.

U nekim trenucima, delovalo je kao da su gledaoci, deo intimnog razgovora. Tematike pojedinih šala bile su poput neprikladnih, ali humorističnih dosetki koje većina nas najčešće podeli isključivo s bliskim prijateljima, pred kojima su dovoljno bezbrižni i gde ne postoji filter. Stendap veče je mesto za opuštanje, gde bi predrasude trebalo da budu ostavljene sa strane.

„U stendapu nema samocenzure, pitanje je samo kako će fora da prođe. Neki iz publike se ne slažu uvek sa nama u određenim pogledima, pa je caka u tome da baciš toliko dobru foru, da se čak i neko ko se ne slaže sa tobom, ipak nasmeje. Prema mom iskustvu, kada god iskritikujem generalno neki društveni problem, ljudi baš dobro reaguju, jer to nam je nešto zajedničko“, rekla je komičarka Marija Žagar.

Otvorena izložba Herceg-Novi-Sad 2022

Preuzmite android aplikaciju.