Почетна > Свет
Свет

Путин: Запад је одувек желео распад Русије, али неће то дочекати

Запад неће дочекати распад Русије, поручио је данас руски председник Владимир Путин након завршетка самита Шангајске организације за сарадњу у узбекистанском граду Самарканду.
Фото: Танјуг/Pavel Byrkin, Sputnik

„Чињеница је да су они одувек желели распад наше земље. Жао нам је само што се у неком тренутку појавила идеја да се Украјина искористи за постизање ових циљева… Закључак се природно намеће: како би се спречио такав развој догађаја покренули смо специјалну војну операцију“, поручио је Путин на конференцији за медије, након завршетка самита.

Како је подвукао, основни циљ специјалне војне операције је, како је навео, „ослобођење Донбаса“, преноси Спутњик.

Он је истакао да Русија за сада уздржано одговара на украјинске нападе на њену инфраструктуру и на „терористичке нападе Кијева“.

Путин је навео да до састанка са украјинским председником Володимиром Зеленским може да дође ако Кијев на то пристане, али је истакао да украјинске власти за сада то одбијају, преносе РИА Новости.

„Ердоган предлаже састанак са председником Зеленским, верујући да то може имати позитиван резултат. Први услов је да се они сагласе, али они одбијају“, рекао је Путин.

Западне земље су бивше колонијалне силе, које још не могу да се ослободе навике да живе на туђ рачун

За западне земље рекао је и да су бивше колонијалне силе, које још не могу да се ослободе навике да живе на туђ рачун.

„То су бивше колонијалне силе, али оне и даље живе у парадигми колонијалне филозофије. Навикле су да живе на рачун других. И још увек не могу да се отарасе ове парадигме у својој практичној дневној политици“, рекао је Путин.

Што се тиче контраофанзиве коју је покренуо Кијев, Путин је рекао да ће се видети како ће се она завршити.

Путин је поручио да ће Русија продати своје жито упркос ограничењима, али је нагласио жели да оно стигне до најсиромашнијих земаља.

Ружна одлука ЕУ да укине ограничења за жито и ђубриво само за европске земље

Оценио је као ружну одлуку Европске уније да укине ограничења за испоруке руског жита и ђубрива само у европске земље.

„Продаћемо жито. Продаћемо своју робу. Али ако будемо продавали овако, онда неће стићи до најсиромашнијих земаља, у томе је цела поента“, рекао је Путин новинарима.

Он је додао да је добио позив за самит Г20 на Балију, али је рекао да ће видети како ће се развијати ситуација у економији и у другим областима.

„Имам позив да посетим Г20, о томе ме је лично обавестио председник земље домаћина када је био у Москви“, рекао је Путин.

Он је рекао да га је председник Индонезије Џоко Видодо потом поново позвао телефоном, уз напомену да постоји одређени притисак, али да Индонезија заузима оштар став и жели да види руског председника на самиту.

„Видећу, одлучићемо. Русија ће учествовати“, рекао је Путин.

Извоз руске хране 90% иде у Азију, Африку и Латинску Америку

Путин је данас, на самиту Шангајске организације за сарадњу, изјавио да 90 одсто руског извоза хране иде у Азију, Африку и Латинску Америку и потврдио да је Русија спремна да испоручи бесплатно 300.000 тона ђубрива земљама у развоју, објавио је ТАС.

„До 90 одсто наше хране иде на тржишта Азије, Африке и Латинске Америке“, рекао је Путин.

Када је реч о ђубриву, Путин је рекао да је пре два дана обавестио генералног секретара УН Антонија Гутереша да се 300.000 тона руског ђубрива накупило у морским лукама ЕУ.

„Спремни смо да их допремимо у земље у развоју бесплатно“, рекао је Путин.

Заједно можемо да организујемо спортска такмичења

Путин је изјавио је да би Шангајска организација за сарадњумогла да размотри организовање сопствених спортских догађаја.

Руске и белоруске селекције избачене су из већине спортских такмичења у свету због рата у Украјини.

„Постоје добре шансе да интензивирамо спортску сарадњу одржавањем великих спортских такмичења под окриљем Шангајске организације за сарадњу. Да би смо то урадили, морали бисмо да оснујемо спортске асоцијације под нашим удружењем“, рекао је Путин, а пренео Ројтерс.

Белоруски председник Александар Лукашенко поручио је да би велики спортски догађаји под шангајским блоком могли да се одрже 2024. године и 2026. године, што се подудара са датумом Летњих олимпијских игара у Паризу и Зимских олимпијских игара у Милану и Кортини Д’Ампецо.

„Предлажемо одржавање масовних спортских такмицења у оквирима СЦО, летња 2024, а зимска 2026 године“, рекао је Лукашенко.

Шангајски блок основан је 2001. године и окупио је Кину, Русију, Индију, Пакистан, четири бивше совјетске републике, а Иран је на прагу пријема у ту организацију.

Holandija kupuje milione barela neruskog dizela

Преузмите андроид апликацију.