Početna > Srbija
Srbija

Dodik: Energetska pitanja u fokusu razgovora sa Putinom

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će tokom posete Moskvi sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom razgovarati o enertetskim pitanjima i predložiće mu da Moskva glasa za ostanak misije Altea u BiH.
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Dodik će se sa Putinom sastati 20. septembra.

„Mi smo veoma zainteresovani da napravimo ovaj gasovod (od Srbije ka Srpskoj). Ruska snaga je odobrila taj projekat, ali imamo zastoj u pogledu odlučivanja na nivou BiH i to predstavlja kočnicu“, rekao je Dodik.

Istakao je da je mislio da će to pitanje moći da reši u Sarajevu pre puta i da proglasi početak investiranja, ali to, kaže, nije moguće.

„Međutim, to nije moguće, jer u Sarajevu na to gledaju na neproduktivan i neočekivano loš način. Oni očekuju da dobiju gas od Rusa, a da spreče sve što Rusija želi da uradi, sa nama ili sa njima“, naveo je Dodik.

Naglasio je da je Rusija dokazani prijatelj Republike Srpske.

„Isključivost koju vidimo na Zapadu u pogledu “ili ste za Rusiju ili ste za nas“ apsolutno treba odbaciti, jer mi moramo da sarađujemo sa svima koji sa nama žele da sarađuju“, rekao je Dodik.

Ističe da je cena nesaradnje ultimatum i da je to onda podaništvo, na koje Srpska ne može pristati.

Sa Putinom će, kaže, razgovarati i o misiji Altea u BiH i predložiće mu da Rusija podrži produžetak te misije na sednici Saveta bezbjednosti UN u novembru.

Dodik je naveo da će predložiti Putinu da se Rusija založi da se produži ta misija, jer smatra da je imala neki značaj, osim u jednom delu kada je pokušala da napravi neki novi pristup.

„Ali, u svakom slučaju, da se ne bi izazvale neke druge rasprave o tome, a koje žele neki o nekom ulasku BiH u NATO u nekom značajnom obimu ili nešto slično, mislim da je najbolje da ostane Altea u BiH“, rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Prota Mateja Nenadović: Život kao svedočanstvo žrtvovanja za slobodu srpskog naroda

Preuzmite android aplikaciju.