Овај богат укусом јунећи гулаш се лако припема, а обогаћен прилогом од пире кромпира или палентом има савршен укус.
Састојци:
- 3 кашике уља
- 1 кашика путра
- 1500 грама јунетине без костију
- 1 црни лука
- 1/2 празилука-бели део
- 2 шаргарепе
- 3 кашике сецканог першуновог листа
- 1 чешањ белог лука
- 1 чаша црвеног вина
- целер
- 600 грма сецканог парадајза
- 1 свежа црвена паприка
- 300 милитара вруће воде
- со
- бибер
- смеђи шећер
- гранчица свеже мајчине душице
- лист ловора
Припрема:
Припремите поврће и месо. У умућену шерпу или одговарајући дубоки суд за рерну додајте уље и шутер. Добро загрејте мешавину уља и путера и пржите месо док не порумени, а затим извадите месо у чинију и оставите са стране. У истој мешавини уља и путера на којој се пржило месо пропржити лук и празилук у које се додају мало соли и шећера, пржити док се не добије фина браон боја, по потреби долити мало вреле воде. Затим додајте целер и шаргарепу, бели лук и пржите док не омекша. У омекшало поврће додајте сецкани парадајз и мало свеже мајчине душице, све добро промешајте и кувајте 5-7 минута. Пропржено месо вратите у шерпу, добро промешајте, залијте црним вином и водом, кувајте још 3-4 минута. Додајте зачине, добро промешајте, поклопите шерпу и ставите у загрејану рерну да се кува. Пеците 1 сат. Извадите гулаш из рерне и додајте му свежу црвену паприку исечену на тракице, промешајте и проверите укус. Вратите посуду у рерну, не покривајте и пеците још 30 минута или док јунетина не постане сочна и мека. Уз овај јунећи гулаш богатог укуса послужите пире кромпир или паленту, свеж домаћи хлеб и чашу хладног црног вина.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.